AFERA ŽITO

Čelnici Đakovštine pod istragom 'zaradili' jednomjesečni pritvor

 Vlado Kos/CROPIX

OSIJEK - Istražni sudac Županijskog suda u Osijeku u ponedjeljak je temeljem istražnog zahtjeva ispitao predsjednika uprave Đakovštine d.d. u stečaju Miju Matića, kao prvoosumnjčenoga i člana Uprave društva Paška Gašpara, kao drugoosumnjičenoga u slučaju nestanka robe iz silosa Đakovštine te je donio odluklu o provođenju istrage zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službenih dokumenata.

Istražni sudac je Matiću i Gašparu odredio i jednomjesečni pritvor. Preostalih pet osumnjičenih u aferi "žito" sudac je pozvao na ispitivanje nakon čega će donijeti odluku o njihovoj daljnjoj sudbini. Podsjetimo da su dvojica prvoosumnjičenih od prošloga petka zadržani u pritvoru do otvaranja istrage.

U međuvremenu Đakovština d.d. u stečaju započela je s proizvodnjom, a njezin zakupnik do okončanja stečaja, osječko "Žito" najavilo je sklapanje ugovora o radu s preostalim radnicima društva s kojima to do sada još nije učinjeno.

Seljaci koji su zbog nestale robe iz silosa u slučaju Đakovština za prošlu subotu najavili prosvjed odustali su od njega nakon što je premijerka Jadranka Kosor zadužila Ministarstvo poljoprivrede da se popišu sve robne zalihe u hrvatskim silosima. Pristali su naime na obećanje da će država učiniti sve kako bi se obeštetilo sve seljake i poljoprivredne proizvođače s područja đakovštine koji su zbog lošeg poslovanja Đakovštine d.d. ostali bez svojih proizvoda.

Prema podacima stečajnog upravitelja Đakovštine riječ o 20-tak tisuća tona pšenice i oko 2.500 tona kukuruza čija se ukupna vrijednost procijenjuje na 18.840.000 kuna.

- Pristali smo privremeno odustati od prosvjeda dok Ministarstvo poljoprivrede ne obavi popis svih robnih zaliha u državi. Obećano nam je iz Ministarstva da će nas sredinom tjedna pozvati na sastanak te nam iznijeti način na koji je moguće rješiti naše probleme - tvrdi Mato Brlošić, predsjednik Udruge Brazda i organizator najavljenih prosvjeda. On očekuje da će Vlada i resorno ministarstvo moći u potpunosti ispuniti njihove zahtjeve i seljacima nadoknaditi sve što im je pokradeno iz silosa Đakovštine d.d. u stečaju.

- Ako država ima te količine robe koju potražujemo pristali bi da nam ih dovezu u đakovački silos ili pak da nas se obešteti u novcu. Nećemo pristati na neka polovična rješenja jer imamo već dosta loših iskustava - poručuje Brlošić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:24