DORH PODIGNUO OPTUŽNICU

Čelnici HAC-a optuženi za zapošljavanje nestručnih, a podobnih. Požari u Vrgorcu povezani s aferama u HAC-u?

 Andrija Lučić/CROPIX

ZAGREB - Bivši direktori HAC-a Marijo Crnjak i Jurica Prskalo, članovi uprave Josip Sapunar, Marijo Lovrinčević i Ivica Mlinarević te bivši HDZ-ov saborski zastupnik i zamjenik sirektora Sektora za održavanje Željko Krpljan optuženi su za zapošljavanje osoba bez stručne kvalifikacije u Hrvatskim autocestama te zlouporabu ovlasti.

Kako Državno odvjetništvo navodi na svojim internetskim stranicama, navodeći samo inicijale, godišta i funkcije, optužni prijedlog je podnesen Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu .

Šestorka se također tereti i za 'razmještanja 'podobnih' zaposlenika', čime su izravno krojili kadrovsku politiku javne firme.

Kako navodi DORH, u razdoblju od 2004. do ožujka 2009. godine optuženi su obavili pet nezakonitih zapošljavanja, a među njima se nalazi i Krpljan, koji je nakon svog zaposlenja tu praksu dalje nastavio.

Krpljan je konkretno s nekima čak i potpisao ugovor o radu iako, tvrdi DORH, nije imao ovaštenje zastupati HAC. Bivši saborski zastupnik je čak preseljen na čelu drugog sektora, iako za to nije imao kvalifikacije, a nastavio je raditi čak i nakon što ga je nezadovoljstvo zaposlenika udaljilo s tog radnog mjesta.

Već četvrti požar u tjedan dana izbio je u općini Vrgorac, a gase ga pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva kojima pomaže kanader i pripadnici Državne intervencijske postrojbe Split.

Sve je veći broj onih koji sumnjaju kako su požari povezani s aferom u HAC-u oko zapošljavanja u naplatnim kućicama u Vrgorcu. Sumnjiva je činjenica da u općini cijelo ljeto nije izbila vatra, a ovi požari svaki puta izbiju na drugom kraju Vrgorca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:04