PRVI U HRVATSKOJ

ČELNICI HLK-a I AKD-a POTPISALI UGOVOR O RAZVOJU SUSTAVA e-IZBORI Pametna iskaznica izrađena je po najvišim svjetskim standardima

 
Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore i v.d. predsjednika Komore dr. sc. Krešimir Luetić i glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić potpisali su ugovor o daljnjoj suradnji na projektu e-Komora.
 AKD

Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore i v.d. predsjednika Komore dr. sc. Krešimir Luetić i glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić potpisali su ugovor o daljnjoj suradnji na projektu e-Komora u okviru kojega je kreiranje sustava e-Izbori te nadogradnja funkcija pametne liječničke iskaznice kojom će biti moguće elektroničko glasovanje na predstojećim izborima za tijela HLK-a, priopćeno je iz Agencije za komercijalnu djelatnost.

AKD
Jure Sertić, glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost i Krešimir Luetić, prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore i v.d. predsjednika Komore

Prigodom potpisivanja čelnici HLK-a i AKD-a izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom, posebno glede pokretanja projekta e-Izbori, odnosno omogućavanjem izbora elektroničkim putem, prvim i jedinstvenim takve vrste u Hrvatskoj. AKD je tvrtka specijalizirana u području identifikacijske industrije, a jedinstvenu pametnu iskaznicu za Liječničku komoru izradila je po najvišim svjetskim standardima identifikacije i sigurnosti. U sklopu projekta e-Komora do sada je izrađeno oko 11.000 pametnih liječničkih iskaznica.

Pametna iskaznica uz osobne podatke, upravlja i podacima o stručnim kvalifikacijama i usavršavanjima pojedinog liječnika. Njome se članovi HLK-a, uz ostalo mogu povezati izravno sa sustavom e-Građani, što im uvelike olakšava i štedi vrijeme.

Osnovna obilježja funkcioniranja pametne iskaznice temelje se na ugrađenim elektroničkim certifikatima. Jedan služi za sigurnu identifikaciju, a drugi za izradu kvalificiranog elektroničkog potpisa koji, sukladno EU regulativi, u svim zemljama članicama ima jednak pravni učinak kao vlastoručni potpis. Svaki liječnik, vlasnik pametne iskaznice može pristupati informacijskom sustavu HLK-a i pravovaljano komunicirati. Primjerice, liječnik putem online servisa može zatražiti ili produžiti licencu ili neku drugu potvrdu. Izvan Komore pametnim liječničkim iskaznicama, koja je po funkcijama u rangu osobne iskaznice, može se, kao što je već navedeno, pristupati uslugama e- Građani kojih je, u ovom trenutku ukupno 71. Od rujna je putem pametne iskaznice moguće predati sve obrasce vezane za PDV Specifično za liječnike pametnom iskaznicom liječnici koji obavljaju samostalne djelatnosti mogu pristupati uslugama e-Porezna koje obuhvaćaju dohvaćanje Porezne kartice, uvid u porezno knjigovodstvenu karticu ili podnošenje 12 različitih zahtjeva vezanih uz porezni status, dodaje se u priopćenju AKD-a.

AKD
Prvi dopredsjednik Hrvatske liječničke komore i v.d. predsjednika Komore dr. sc. Krešimir Luetić i glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić potpisali su ugovor o daljnjoj suradnji na projektu e-Komora.

Također, od rujna ove godine moguće je pravovaljano predati sve porezne obrasce vezane za Porez na dodanu vrijednost, Porez na dohodak i doprinose, Porez na potrošnju i Porez na dobit, a navedeno se odnosi na pravne i fizičke osobe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:23