TEŠKA SITUACIJA

Čelnici Udruge poslodavaca u zdravstvu u posjetu bolnicama na sjeveru zemlje

‘Zdravstveni sustav je napregnut do krajnjih granica, ali sustav funkcionira. Sustav se nije raspao‘
Na fotografiji: dr. Mato Devčić, dr. Nenad Kudelić, dr. sc. Tomislav Novinščak, dr. Dražen Jurković, prof. dr. sc. Mladen Bušić
 Željko Puhovski/Cropix

Zdravstveni sustav napregnut je do krajnjih granica, ali funkcionira, ocijenio je u srijedu na konferenciji za novinare u bolnici u Čakovcu direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske Dražen Jurković nakon što su čelnici te udruge posjetili četiri bolnice na sjeveru zemlje.

Čelnici Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske, predsjednik Mladen Bušić i direktor Dražen Jurković posjetili su četiri bolnice na sjeveru Hrvatske, opće bolnice u Bjelovaru i Koprivnici, Županijsku bolnicu u Čakovcu i Opću bolnicu u Varaždinu kako bi s ravnateljima razgovarali o stanju na terenu te rastućem broju pacijenata u čakovečkoj i varaždinskoj bolnici.

„Zdravstveni sustav je napregnut do krajnjih granica, ali sustav funkcionira. Sustav se nije raspao, sustav nije takav da ne može odgovoriti na ove izazove“, rekao je Jurković i dodao kako se ponovno pokazuje da je hrvatski zdravstveni sustav žilav i da najbolje funkcionira u najtežim uvjetima.

Ocijenio je da je najveći problemi sustava organizacija u vrijeme covida, da je kratkoročno riješen problem s dobavljačima lijekova te da je još problem s obračunom prekovremenih sati.

Ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu Tomislav Novinščak izvijestio je da je na bolničkom liječenju trenutačno 110 oboljelih od od covida-19 te o rekordnom udjelu pozitivnih među testiranima, danas 57,7 posto.

„Na sreću, imamo koliko-toliko stabilan broj djelatnika, liječnika i medicinskih sestara, i dalje smo na oko 3,5 posto pozitivnih s tendencijom smanjenja“, rekao je Novinščak. Dodao je da je u tijeku početak akcije premještanja pacijenata u tercijarni centar u hotelu u centru Čakovca.

U varaždinskoj Općoj bolnici trenutačno je 257 oboljelih od covida-19. Ravnatelj Nenad Kudelić rekao je da su 24 pacijenta u jedinici intenzivnog liječenja, a 22 su na respiratoru.

„Prije desetak dana na području Varaždinske županije bilo je detektirano više od 300 novooboljelih i očekujemo da ćemo sve bolničke kapacitete, koji iznose 304 mjesta, popuniti do kraja tjedna“, izjavio je Kudelić i dodao da je izvan varaždinske bolnice osigurano dodatnih 40 mjesta u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

Zbog zaraze ili samoizolacije, trenutačno ne radi više od 120 djelatnika varaždinske Opće bolnice.

„Ne možemo govoriti o kolapsu zdravstvenog sustava, no svima mora biti jasno da ovaj veliki broj covid-19 bolesnika okupira kapacitete i ljudske potencijale koji su u normalnim uvjetima usmjereni na liječenje drugih bolesnika", rekao je i dodao de se u Općoj bolnici u Varaždinu sada liječe isključivo tzv. akutna stanja, djeca i onkološki bolesnici.

U Općoj bolnici u Koprivnici trenutačno su 82 pacijenta pozitivna na koronavirus, rekao je ravnatelj te bolnice Mato Devčić i dodao da ih je deset s težom kliničkom slikom, od kojih osam na respiratoru. „U toj situaciji u mogućnosti smo prenamijeniti unutar ustanove nešto više od 200 bolničkih postelja za potrebe epidemije. Mi smo do sada pripremili 110 kreveta za te pacijente“, rekao je Devčić. Ocijenio je da sustav nije na koljenima, "nego funkcionira u modusu izvanredne situacije“.

Predsjednik Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske i ravnatelj Kliničke bolnice „Sv. Duh'“ Mladen Bušić izjavio je da Hrvatska u četiri bolnice na sjeveru Hrvatske ima izvanredne liječnike, medicinske sestre, zdravstveno i nezdravstveno osoblje, na čelu s menadžmentom i ravnateljima ustanova.

„Hrvatski zdravstveni sustav nije krahirao i neće krahirati. Mi ćemo se nositi s njime na način da ćemo izvojevati pobjedu i da ćemo pružiti svim pacijentima potrebnu zdravstvenu zaštitu, kako pacijentima s covidom, tako i ostalim pacijentima“, poručio je Bušić.

Čelnici Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske posjetili su jutros Opću bolnicu u Bjelovaru, gdje ih je ravnatelj Allouch Ali izvijestio da je ta zdravstvena ustanova prije početka pandemije uspješno stabilizirala prihodovnu i rashodovnu stranu te polako smanjivala dug. No, dodao je, s pojavom pandemije koronavirusa nisu više mogli ispunjavati zacrtane planove.

"Najteže je s financijama i da nemamo podršku osnivača i donatora, Bjelovarsko-bilogorske županije, došlo bi u pitanje funkcioniranje cijelog sustava u ovoj krizi", rekao je i dodao kako se nada da će pandemija brzo završiti i da će se iz toga "izvući neke pouke”.

Ravnatelj Allouch je rekao da je u bolnici 80-ak kreveta za oboljele od covida, a u tijeku je priprema za proširenje od dodatnih 40-ak kreveta jer pandemija ne popušta. "Dobro kontroliramo situaciju, imamo dobru medicinsku ekipu i opremu. Imamo problema s osobljem zbog samoizolacije i slično, ali preraspodjelom uspijevamo osigurati da sve funkcionira. Teško je, ali funkcioniramo”, rekao je dr. Allouch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 21:11