IVAN GABELICA

ČELNIK HČSP-a IZ 1996. O SVOM PREDSJEDNIKU MLADEŽI 'Pamtim ga kao protivnika fašizma, ali tvrdim: Ustaški pokret nije bio fašistički!'

'Pitanju ustaškog pokreta i vremenu NDH i nakon NDH moralo bi se znanstveno pristupiti'
 S. Sunara / EPH, Ronald Goršić / EPH

Zlatko Hasanbegović 1996. godine bio je predsjednik mladeži HČSP-a. Tada je stranku vodio Ivan Gabelica.

- Ne znam ništa o toj fotografiji. Njega znam kao mladića, od prije 20 godina. Pamtim ga kao protivnika svakog nasilja i kao hrvatskog domoljuba. I protivnika svih totalitarizma - nacionalsocijalizma, fašizma, komunizma i jugoslavenstva - kaže Ivan Gabelica.

Pitanju ustaškog pokreta i vremenu NDH i nakon NDH, dodaje Ivan Gabelica, moralo bi se znanstveno pristupiti i sve znanstveno raspraviti jer je to jedini put da se neke teme “završe”.

- Tim bi temama trebalo hladno i znanstveno pristupiti, bez političkih strasti. Mnogi izazivaju tenzije, možda ne zlonamjerno, čak i iz neznanja. Mi o tom periodu povijesti nemamo kritičko znanstveno djelo. U Jugoslaviji se takvo nije niti smjelo pisati, nije se moglo objektivno pisati. No sada bi trebalo smireno pristupiti nekim temama - smatra Ivan Gabelica, nekoć zastupnik i odvjetnik koji se bavi poviješću. I dodaje: - Odgovorno tvrdim da Ustaški pokret nije bio fašistički pokret - kaže Gabelica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. srpanj 2024 06:47