APEL

ČELNIK SINDIKATA 'Dođite u što većem broju na prosvjed 1. svibnja u Zagrebu, recimo Vladi da više ne možemo čekati reforme, veće plaće i mirovine'

Mladen Novosel
 Ronald Goršić / CROPIX

SISAK – Hrvate još uvijek lakše na prosvjede potaknu političari nego sindikalisti, puno je više prosvjednika za razne ideološke ili političke teme, nego za socijalna ili ekonomska pitanja. To se mora promijeniti. Stoga pozivan sve građane Hrvatske da se u što većem broju odazovu na prosvjed 1. svibnja u Zagrebu, u Splitu, u Karlovcu, kako bismo poručili Vladi da ne radi dobro, da više ne možemo čekati na reforme, na veće plaće i mirovine.

Ovaj apel uputio je hrvatskoj javnosti s tiskovne u Sisku, čelnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Mladen Novosel. Istaknuo je da u raznim anketama 77 posto građana drži da država ne ide u dobrom smjerU, da Vlada ne radi dobro svoj posao, no da na prosvjede protiv takve politike Vlade, na prosvjede zbog malih plaća i mizernih mirovina, dolazi relativno malo građana.

– Sindikati više ne mogu čekati da Vlada krene s reformama, s promjenama. Tjedno tisuću ljudi donosi odluku da ne žele živjeti u Hrvatskoj, jer u njoj ne mogu preživjeti čak i ako imaju sreću da su zaposleni. Zbog toga ćemo u utorak 1. svibnja prosvjedovati za pravedne plaće, za dostojanstvenu starost i veće mirovine, za kvalitetnije obrazovanje, za javni zdravstveni sustav dostupan svima, za učinkovito pravosuđe, za manje sluganski odnos Hrvatske prema EU, naglasio je Novosel. Govoreći o odnosu Hrvatske i EU, Novosel je rekao kako bi hrvatskim političarima primjer Madžarske i premijera Viktora Orbana mogao biti poučan.

– Ne zazivam sličan sustav u Hrvatskoj, no Mađari su pokazali da se ne mora uvijek slijepo slušati EU, da BDP, plaće, proizvodnja mogu rasti, zaključio je Novosel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 16:37