POZADINA NEPOVJERENJA

Čemu žal za Žalac? ‘Premijera je bespogovorno slušala, a Tramišak je pala kad je takla Omegu‘

Žalac je, kao i Tramišak, ispunjavala slavonsku stranačku kvotu u Vladi. Poanta je, međutim, što njih dvije ne pripadaju ni istoj stranačkoj struji

Gabrijela Žalac, Nataša Tramišak i Andrej Plenković

 CROPIX

Izvori bliski smijenjenoj ministrici europskih fondova, Nataši Tramišak, govore kako između nje i premijera Andreja Plenkovića nikada nije bilo povjerenja, a da su pravi problemi za Tramišak počeli u trenutku kada je odbila produljiti ugovor za informatički sustav eFondovi tvrtki Omega Software i dodijeliti ga Financijskoj agenciji.

Prvi ugovor o razvoju sustava eFondovi s Omega Softwareom još je 2016. godine potpisao tadašnji ministar, Tomislav Tolušić, a 2018. i 2019. godine, ali na bitno veće iznose, obnavljala ih je Gabrijela Žalac, čiju iznuđenu smjenu premijer Plenković nikada nije prebolio. Nikada nije razjašnjeno zašto takav žal za Žalac, a određeni HDZ-ovi krugovi prazninu popunjavaju informacijama koje navode na zaključak da je Žalac bespogovorno radila ono što je premijer očekivao.

Na tom je tragu i priča kako je Plenković preko svojeg savjetnika lobirao kod Tramišak da sklopi posao s Omega Softwareom, što je ona odbila te izradu informatičkog sustava povjerila Fini.

Prijetnje zbog softvera

Ispada kako je Plenković navijao da posao s Ministarstvom fondova EU dobije tvrtka u kojoj je suvlasnik bio Miroslav Škoro, a Tramišak, koja nije nastavila putem Žalac, nego je to odbila i posao izrade sustava eFondovi dala Fini, dobila je prijetnje kao i predsjednik Uprave Fine Dražen Čović, s time da je Tramišak bila spremna tražiti azil u Bruxellesu. Neki mediji tvrdili su da Fina nije napravila ništa na poslu koji im je dodijelila nasljednica Gabrijele Žalac, nego je za projekt težak 12 milijuna kuna angažirala privatnu tvrtku Gauss d.o.o. iz Osijeka. No, izvori bliski Tramišak uvjeravaju da to nije točno.

Tramišak inzistira kako je, za razliku od prethodnice Žalac, čije uhićenje, smatra Tramišak, premijer nije dobro podnio, radila dobro i zakonito.

- O njoj je imao visoko mišljenje? A iza nje su ostale samo istrage i afere - prenio nam je u srijedu njezine riječi bliski suradnik smijenjene ministrice.

Tijekom konferencije za novinare na kojoj je objavio najnovije promjene u Vladi premijer je dao izjavu koja je na prvu zvučala kao da govori o Žalac.

- Devetnaesti veljače i uopće taj tjedan bio je, po meni, presudan tjedan u cijelome mandatu Vlade. To je bio najbitniji tjedan i nije bilo nešto što smo očekivali niti smo znali, nego smo se prilagođavali tome. Meni je izrazito žao da smo tada morali doći u situaciju da smo promijenili čak tri člana Vlade.

I to ne bilo koja, nego ozbiljne i, ja bih rekao, politički vrlo aktivne ljude koji su imali veliku perspektivu, a možda će je i imati - rekao je Plenković, no mislio je na uhićenog ministra socijale Josipa Aladrovića, potpredsjednika Vlade iz SDSS-a Borisa Miloševića te ministra graditeljstva Darka Horvata.

Slično je, međutim, više puta govorio o Žalac. Njezina ministarska karijera trajala je tri godine, a smijenjena je u ljeto 2019., kada je u dvorištu njezine obiteljske kuće otkriven luksuzni Mercedes koji joj je darovao HDZ-ov donator.

Prije toga imala je aferu s prometnom nesrećom u kojoj je u Županji automobilom udarila desetogodišnju djevojčicu, pri čemu joj je valjanost vozačke dozvole istekla tri godine prije toga. Premijer je tada rekao da je to nešto što se svakome može dogoditi i nije razlog za smjenu.

Presumpcija nevinosti

Baš kao i Tramišak, i Žalac je jako teško podnijela svoju smjenu, ali se suzdržala od javnih istupa i nikada nije Plenkoviću ništa javno zamjerila. Povukla se iz javnosti, a njezino se ime spominjalo u aferama Josipe Rimac, s kojom je lobirala kod HBOR-a za odobravanje kredita tvrtki CEMP.

Uhićena je bila 10. studenog 2021. prema nalogu Ureda europskog tužitelja u Zagrebu, ali zbog kaznenih djela u Ministarstvu europskih fondova i Središnjoj agenciji za financiranje, odnosno ugovaranje projekata EU (SAFU) u postupku nabave informatičkog sustava. Radilo se o izradi softvera vrijednog oko 16,24 milijuna kuna, koju je Ministarstvo dodijelilo tvrtki Ampelos.

- O uhićenju Gabrijele Žalac znam što sam pročitao tijekom konferencije, ne znam ništa, presumpcija nevinosti postoji, o tome ću govoriti kada budem znao više. Ali, da, iznenadila me ta vijest, ona je još uvijek članica predsjedništva stranke - rekao je premijer, kojega je vijest o uhićenju zatekla na konferenciji u Opatiji.

Znanje i entuzijazam

Idućeg dana, nakon sjednice Vlade, Plenković je naveo razloge zbog kojih je Žalac doveo u Vladu.

- Gabrijela Žalac, dok nije postala ministrica, godinama je bila dokazani stručnjak za europske fondove u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ja sam je upoznao 2010. godine, kada sam kao tajnik za državne integracije obilazio Hrvatsku. U tom sam kontekstu upoznao ministricu Žalac. Nisam nigdje u Hrvatskoj vidio nekoga tko je imao toliko znanje, entuzijazam i poznavanje europskih fondova, bila je sjajna.

I upravo zato što sam vidio koliko je bila agilna i po pitanju koja se tiču Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije, htio sam dati jedan signal birajući ministricu koja dolazi iz Slavonije. Smatrao sam da će netko tako autentičan iz Slavonije na najbolji mogući način dati doprinos pomoći Slavoniji. S te strane, ministrica Žalac je napravila ogroman iskorak - rekao je Plenković dan nakon uhićenja, a tvrdnje o njezinoj stručnosti ponavljao je više puta.

Žalac je, međutim, baš kao i Tramišak, ispunjavala slavonsku stranačku kvotu u Vladi. Poanta je, međutim, što njih dvije ne dolaze iz iste organizacije, ali ne pripadaju ni istoj stranačkoj struji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:55