POTRESNI PRIZORI U RIJECI

Centar grada potopljen, čovjek poginuo u bujici ispod auta, djecu spašavali iz igraonice

U malo više od dva sata područje grada ‘natopljeno‘ je s preko 140 milimetara oborine po četvornom metru

Poplava u Rijeci

 CROPIX/Twitter/Facebook/kanal Ri

Žestoka kiša izazvala je kaos u Rijeci, a prava drama događala se u ulici koja vodi prema Školjiću, samom centru grada.

"To je ulica Franje Račkog, nizbrdo se spušta do centra grada. Čovjek je hodao i kako je nizbrdica, voda ga je povukla", rekla je čitateljica za DNEVNIK.hr.

"Kotrljao se niz ulicu pedesetak metara pod navalom vodene bujice i zaustavio pod kombijem. Kad se pokušao ustati, bujica ga je povlačila pod kombi", dodala je.

"Tada je prišao još jedan čovjek koji ga je izvlačio desetak minuta. Vidjeli smo što se događa i zvali smo hitnu i vatrogasce, ne znam je li čovjek ozlijeđen", rekla je. Nažalost, kako javlja riječka policija, do dolaska Hitne pomoći, muškarac je preminuo.

U operativno-komunikacijskom centru PU primorsko-goranske potvrdili su Jutarnjem listu pronalazak tijela zasad nepoznate muške osobe. Tijelo je, kako kažu u policiji, pronađeno na početku ulice Franje Račkog, a policija ne želi odavati nikakve nove detalje dok se ne završi očevid. Također, dodaju kako će se sutra napraviti puna procjena štete koju je izazvala kiša.

Dramatično je bilo i u poplavljenoj igraonici u centru grada gdje su vatrogasci i okupljeni građani evakuirali djecu koja su se za vrijeme potopa našli u prostoru koji se očito počeo puniti vodom. Poplavljena je i Dječja kuća, a Novi list piše kako se ne zna kada će biti otvorena za korisnike.

Velika količine vode natopila je ceste zbog čega se promet odvija otežano. Brojne ceste potpuno su zakrčene s autima koji stoje u vodi. Gradom odjekuju sirene interventnih vozila. Riječki gradonačelnik i riječka policija apeliraju na građane da ne izlaze iz kuće te da ako se već nalaze u automobilima da ne pokušavaju voziti kroz vodene bujice.

"Tko ne mora, neka ne izlazi. Ako vas je kiša uhvatila u gradu, oprezno i strpljivo", napisao je, između ostalog, riječki gradonačelnik.

U malo više od dva sata područje grada “natopljeno” je s preko 140 milimetara oborine po četvornom metru. Radi se o iznimnoj količini, o čemu jasno govori podatak DHMZ-a prema kojem je rujanski prosjek za uobičajeno kišovitu Rijeku tek nešto više od 170 milimetara.

U nekim zgradama u centru grada su poplavljeni ulazi, a izgleda i da je došlo do oštećenja na zgradi Prve riječke hrvatske gimnazije. Kako doznaje portal Fiuman od roditelja pojedinih učenika, krov nije izdržao toliku kišu te je došlo do prodora vode. Učenici su zbog toga upućeni da napuste gimnaziju i poslani odmah kući.

“Žbuka na plafonu jedne učionice se odlomila uslijed prodora vode kroz vertikalu”, javili su kratko iz PGŽ te najavili hitnu sanaciju.

Na terenu su i jake vatrogasne snage – vatrogasci su pozvani u nekoliko slučajeva poplave prizemnih i podrumskih prostorija širom Rijeke.

Bujica oborinske vode slijeva se Vukovarskom ulicom, širem području oko glavne gradske tržnice prijeti poplava, a vatrogasci interveniraju, između ostaloga, u Cambierijevoj ulici, javlja RIportal. Poseban su problem izbijeni šahtovi u Osječkoj ulici pa se vozači mole za pojačan oprez u vožnji. Prema nekim informacijama, potopljena je čak i zaobilaznica pred tunelom Trsat.

HAK javlja da se dogodila prometna nesreća na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Orehovica i Čavle (vijadukt Svilno) u smjeru Zagreba, vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h.

Iz Rijeke nam se javio naš reporter koji kaže da se "ne pamti da se ovako nešto dogodilo".

- Centar Rijeke potpuno je potopljen, prelio se Mrtvi kanal i s jedne strane grada ne može se prijeći na drugu. Zbog obilne količine vode zatvorena je cesta DC3, a privremeno je zatvoren i promet na riječkoj zaobilaznici od tunela Škurinje do tunela Katarina u smjeru Krčkog mosta.

image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
image
Damir Skomrlj/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. veljača 2024 21:38