KAZNE ZA NASILNIKE

Centar za LGBT ravnopravnost: Tražimo isključivo kaznene prijave

'Postoje indicije da bi policija, ali i državno odvjetništvo moglo napraviti daljnje pogreške u sankcioniranju privedenih nasilnika'
 Ante Čizmić / CROPIX

ZAGREB - Centar za LGBT ravnopravnost je nakon jučerašnjih izgreda na gay paradi u Splitu reagirao priopćenjem koje prenosimo u cijelosti: - Centar za LGBT ravnopravnost ovim putem upozorava javnost kako nakon sigurnosnih propusta za vrijeme održavanja Povorke ponosa (Split Pride) u Splitu postoje indicije da bi policija, ali i državno odvjetništvo moglo napraviti daljnje pogreške u sankcioniranju privedenih nasilnika. Naime, prema izjavama glasnogovornice policije, policija razmatra da li da protiv počinitelja podnese kaznene ili prekršajne prijave.

Podsjećamo policiju ali i državno odvjetništvo da je u Republici Hrvatskoj na snazi Kazneni zakon koji prepoznaje zločin iz mržnje. Posebno podsjećamo na čl. 174 . ali i čl. 331 Zakona koji nedvosmisleno govore:

Članak 174. Rasna i druga diskriminacija

(3) Tko u cilju širenja rasne, vjerske, spolne, nacionalne, etničke mržnje ili mržnje po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja, ili drugih osobina, ili u cilju omalovažavanja, javno iznese ili pronese zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti jedne rase, etničke ili vjerske zajednice, spola, nacije ili zamisli o nadmoćnosti ili podčinjenosti po osnovi boje kože ili spolnog opredjeljenja, ili drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Članak 331. Nasilničko ponašanje

Tko radi iživljavanja nasiljem, zlostavljanjem ili osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu dovede drugoga u ponižavajući položaj, kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.

U slučaju subotnjih nereda motiv za nasilničko ponašanje bila je mržnja prema LGBT osobama, a također se je kontinuirano, organizirano i s jasnom namjerom iznosio govor mržnje, čime su osobe temeljen spolne orijentacije stavljene u podčinjavajući odnos, čime su se stekle sve pretpostavke da se podnesu kaznene prijave temeljem zločina iz mržnje.

Nasilje i mržnja moraju se adekvatno sankcionirati, a Zakoni RH se imaju poštovati i provoditi. Podizanjem isključivo kaznenih prijava stvorila bi se jedina garancija da se stane na kraj nasilju kao metodi "suprotstavljanja mišljenja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:20