9.6. NA ISTOJ RUTI

FOTO Presicu osiguravala policija: Splitski Pride i ove će se godine održati na Rivi. Poziv poslali i Kerumu

Split, 160312.Konferencija za medije ususret drugom Split Prideu koji ce se odrzati 090612 u samom centru gradu.Na konferenciji su sudjelovali udruge Domina, Kontra i Iskorak dok ih je ispred udruge osiguravalo nekoliko djelatnika policije.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klaric / CROPIX

SPLIT - Drugi Split Pride ove će se godine u organizaciji Kontre, Iskoraka i Domina održati 9. lipnja na uobičajenoj ruti Đardin-Marmontova-Riva , rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare održanoj pod motom "Različite obitelji, jednaka prava".

Mirjana Kučer iz Domina rekla je kako njihova udruga i ove godine podupire Split Pride te kako se nadaju da će se 9. lipnja na njemu na pojaviti i dogradonačelnica Anđelka Visković i ministar policije Ranko Ostojić, kojima su poslali poziv.

I ovogodišnji program Split Pridea uključuje mnoge javne događaje; tribine, radionice, filmske projekcije, izložbe i konferencije koje se održavaju svakog 11. u mjesecu od veljače 2011. Tim se događajima, rečeno je na konferenciji, želi senzibilizirati javnost za ljudska prava LGBT osoba te osnažiti njihovu zajednicu u Splitu.

"Prošle nam je godine prekršeno pravo na javno okupljanje", rekla je Sanja Juras iz Kontre, ističući kako zato i ove godine žele upozoriti na činjenicu da su diskriminirani i da trpe na razne načine kroz hrvatske zakone. "Očekujemo da nas se zaštiti i da Split Pride bude bolji nego prošle godine", dodala je. Kako je novinarima jutros otkrila, poziv na sudjelovanje u Split Prideu poslali su i gradonačelniku Željku Kerumu, no još nisu dobili odgovor.

"Nama sigurnost nije zajamčena, a unatoč tome, vjerujemo da se mirna okupljanja mogu osigurati", zaključila je Juras.

Ove će godine na Split Prideu biti i Laura Carter iz "Amnesty Internacionala", koja je na konferenciji za novinare istaknula odgovornost države koja LGBT zajednici treba omogućiti da izrazi svoje osjećaje i traži svoja prava. "Država ne bi smjela ograničiti pravo na okupljanje. Mi podupiremo Split Pride i sudjelovat ćemo u njemu te pozivamo sve mjerodavne službe da osiguraju normalan tijek događaja", rekla je.

Tijekom današnje konferencije za novinare prostorije Udruge Domine u gradskome središtu čuvalo je nekoliko policajaca u odori i civilu jer, kako su rekli organizatori, stalno primaju prijetnje koje nisu nimalo ugodne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 17:44