PRESUDA ZA MADINU

Centar za mirovne studije: Tražimo ostavku ravnatelja policije, njegova pomoćnika i ministra Božinovića

Centar za mirovne studije u priopćenju je ustvrdio kako je "Europski sud potvrdio da Hrvatska nezakonito protjeruje ljude".

Europski sud za ljudska prava jučer je objavio presudu u slučaju smrti afganistanske djevojčice Madine Hussiny (6) u kojoj se navodi da je Hrvatska prekršila niz odredbi Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i o zabrani nečovječnog i ponižavajućeg postupanja.

SUd je utvrdio da je istraga o smrti djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

Centar za mirovne studije dana je na pressici pred Vladom RH nu ustvrdio kako je "Europski sud za ljudska prava potvrdio da Hrvatska nezakonito protjeruje ljude".

- Presuda u slučaju male Madine Hussiny koja je poginula prilikom takvog protjerivanja 2017. godine nije sramota samo za Ministarstvo unutarnjih poslova ili policiju, već za cijelu za Hrvatsku, sve nas, njene građane, a posebice za Vladu, poručili su.

- Od premijera Andreja Plenkovića očekujemo hitnu smjenu odgovornih za smrt djeteta na našim granicama zbog postupaka institucija koje mi, građani Hrvatske, financiramo, istaknuli su iz Centra za mirovne studije i udruge Are You Syrious na Markovu trgu.

image

Obitelj Madine Hussiny

Hanza Media

- Osim žurnog pronalaska i sakncioniranja izravnih počinitelja, po zapovjednoj odgovornosti tražimo smjenu glavnog ravnatelja policije Nikole Miline te načelnika Uprave za granicu policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije Zorana Ničena. Zbog političke odgovornosti, od premijera Andreja Plenkovića tražimo i smjenu ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, kao i državne tajnice Terezije Gras uključene u pritiske na branitelje ljudskih prava te blokiranje neovisnih međunarodnih istraga”, rekla je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

Malena Madina Hussiny i njezina obitelj su od najvišeg suda za ljudska prava priznati kao žrtve nezakonitog protjerivanja koje je za posljedicu imalo gubitak života šestogodišnje djevojčice prije četiri godine, 21. studenog 2017. godine.

- Sud je zaključio kako je Hrvatska usred noći kolektivno protjerala majku i njezino šestoro djece s područja RH izvan bilo kakvog zakonski propisanog okvira i ne uzimajući u obzir njihove pojedinačne slučajeve. Također, Sud je utvrdio kako Hrvatska nije provela učinkovitu istragu o okolnostima koje su dovele do smrti šestogodišnje djevojčice - čime je povrijedila pravo na život malene Madine, pojasnila je pravnica Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije, organizacije koja je angažirala odvjetnicu i umiješala se u slučaj kao treća stranka.

image

Sara Kekuš, Tajana Tadić

Tomislav Kristo/Cropix

Naglašavaju kako u presudi između ostaloga stoji i da su volonteri Centra za mirovne studije bili zastrašivani, pa čak i sudski gonjeni zbog podrške obitelji male Madine.

- Ova presuda ne smije ostati samo na tome da RH iz državnog proračuna plati 40 tisuća eura naknade štete Madininoj obitelji. Zbog svih žrtava na našim granicama, zbog ljudi koji su na njoj umrli, kao i zbog svih aktivista koje se zastrašuje kako bi o tome šutili, vrijeme je da se pravdi privedu i oni koji to nasilje omogućuju i zataškavaju, a ta odgovornost mora se tražiti u vrhu Ministarstva unutarnjih poslova, istaknula je Tajana Tadić iz AYS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2022 16:42