SLUŽBA BEZ VOZILA

CENTAR ZA SKRBNIŠTVO ODGOVORIO BERNARDICI 'Tužit ćemo vas EK i sudu za ljudska prava!'

Bernardica Juretić
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Ako Ministarstvo socijalne politike u sljedećih osam dana ne osigura službena vozila za centre za posebna skrbništva u Zagrebu i Osijeku, a time i zakonski zagarantiranu pravnu pomoć djeci i invalidima, o nastaloj situaciji bit će obaviještena Europska komisija, Europski sud za ljudska prava i Ustavni sud RH.

Ravnateljica Centra Karolina Šestak takav je dopis jučer uputila Ministarstvu socijalne politike jer, kaže, nakon niza neistina koje su čelnici tog Ministarstva iznijeli zadnjih dana ne vidi drugi izlaz.

Vrhunac je bila jučerašnja izjava ministrice Bernardice Juretić uoči sjednice Vlade, tijekom koje je poručila da bi ona, ako su u pitanju djeca, “i pješice otišla da dođe na ročište”.

Populizam

- To je sramotan i opasan populizam. Ministrica, koja i za put od kuće do posla koristi službeni auto i vozača, poručuje odvjetnicima, koji zastupaju djecu i invalide na području od po pet županija, da idu pješice? Kako bi točno ona pješice iz Zagreba došla na ročište u 8 sati u Koprivnicu, u 11 sati bila u Čakovcu, a u 13.30 u Ivancu, što je jedan naš konkretni radni dan - pita ravnateljica Šestak.

Podsjetimo, Centar za posebna skrbništva, koji, sukladno Obiteljskom zakonu, zapošljava licencirane odvjetnike koji zastupaju djecu i druge ranjive skupine u postupcima poput posvojenja ili lišenja poslovne sposobnosti, a čiji je rad strogo terenski, od početka kolovoza ostao je bez službenih automobila. Problem nije nikada bio sustavno riješen.

Ravnateljica od samog formiranja nove Vlade upozorava Ministarstvo - koje je osnivač Centra - na ovaj problem, no tvrdi da je ministrica odbila šest njezinih zahtjeva za sastanak i oglušila se na sedam službenih dopisa. Zamjenik ministrice Ante Babić pak za sve je okrivio bivšu Vladu, koja je donijela postojeći Obiteljski zakon, koji je ova Vlada željela promijeniti i, kako iz svega proizlazi, ukinuti Centar za posebna skrbništva, koji je prvi put osigurao neovisne pravne zastupnike najslabijima.

Zamjenik je čak izjavio da je “Centar za posebno skrbništvo zapravo dar bivše ministrice Milanke Opačić ravnateljici Karolini Šestak, koja joj sad vraća uslugu u kampanji”.

Ravnateljica Šestak najavljuje da će zbog toga zatražiti i pravnu zaštitu zbog klevete.

Tužba za klevetu

- ‘Dar’ se sastoji od 12-satnog posla dnevno. Na problem vozila počela sam upozoravati u veljači, što imam dokumentirano - dakle, u vrijeme kad nikome nije padalo na pamet da će se voditi nova kampanja. Nisam stranački čovjek niti iza sebe imam stranačku mašineriju. Žalosno je da se na ovaj način politiziraju posebni skrbnici i posao koji obavljaju, a da se političke igrice prelamaju preko leđa najosjetljivijih - kaže Šestak.

Petanest posebnih skrbnika vodilo je ukupno 4300 predmeta. Podružnice u Osijeku i Zagrebu, koje su ostale bez automobila, samo u sljedećih mjesec dana imaju 157 dislociranih ročišta na koja odvjetnici ne znaju kako će doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:58