REAKCIJA SLOVENSKOG PREMIJERA

Cerar: zaštitit ćemo naše ribare, pravno i financijski

 Boris Kovacev / CROPIX

Na prve novčane kazne koje su zbog neovlaštenog ribarenja u Savudrijskoj vali stigle iz Hrvatske reagirao je u četvrtak popodne i slovenski premijer Miro Cerar, naglasivši da će njegova vlada pravno zaštititi svoje ribare.

"Slovenski ribari u vezi s pristiglim kaznama neće snositi nikakve financijske niti druge posljedice. Osigurani su im svaka pravna pomoć i sredstva od strane naše države koja će pokriti sve njihove troškove koji bi ih mogli teretiti", kazao je Cerar, reagirajući na vijest o pristiglim kaznama, na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja, gdje je primio srbijansku premijerku Anu Brnabić i izaslanstvo srbijanske vlade koje boravi u radnom posjetu Sloveniji.

Nakon što je najprije Slovenija jednostrano odlučila implementirati arbitražnu presudu na moru i poslala globe hrvatskim ribarima koji love u Savudrijskoj vali do crte sredine, kao privremene granice dok se granični prijepor ne riješi, istom je mjerom recipročno reagirala i Hrvatska pa su u četvrtak počeli kazne iz Hrvatske dobivati i slovenski ribari koji prelaze crtu sredine u zaljevu.

Cerar je kazao da je stajalište Ljubljane kako su arbitri konačno odredili granicu na moru, što Slovenija poštuje kao dio "međunarodnog prava", dok Hrvatska odluku arbitara smatra rezultatom kompromitiranog procesa i za nju neobvezujućom, te nudi bilateralni dogovor.

"Očekujem da će i Hrvatska ipak shvatiti da krši međunarodno i europsko pravo i tako se izbjegava jedini mogući pristup da se taj predmet konačno razriješi", kazao je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon prvih razgovora s gošćom iz Srbije slovenski premijer, dodavši da je o tome obavijestio i svoju kolegicu, pojasnivši slovenske stavove.

"Hrvatska i Slovenija trebale bi u ovom slučaju biti dobar uzor kandidatkinjama za članstvo na putu u EU i pokazati da poštuju vladavinu prava, europsko i međunarodno pravo, U suprotnom, ne znam koliko će biti kredibilni njihovi zahtjevi državama kandidatkinjama da poštuju vladavinu prava", kazao je Cerar.

Brnabić je kazala da je Srbija uvijek branila poštovanje međunarodnog prava.

"Ako idemo u pravcu nepoštivanja međunarodnog prava, onda nestaju sve granice i standardi u okviru kojih se možemo kretati", rekla je Brnabić, dodavši kako je stajalište Beograda u pogledu poštovanja prava konsistentno.

Dodala je kako smatra da EU kandidatkinjama ne može predlagati arbitražni mehanizam kao rješenje za sporove ako se on dovodi u pitanje.

"U tom se smislu nadamo da će ubrzo doći do rješenja i da će ono biti model i za druge države", kazala je Brnabić o hrvatsko-slovenskom sporu oko arbitraže.

Ona boravi u svom prvom posjetu Sloveniji kao predsjednica srbijanske vlade, a najavljeno je da će je primiti i slovenski predsjednik Borut Pahor.

Kako navode slovenski mediji, očekuje se potpisivanje sporazuma koji bi omogućio lakše zapošljavanje radnika iz Srbije u Sloveniji. Cerar i Brnabić popodne će govoriti na sastanku gospodarstvenika iz obiju država, a očekuju se i razgovori o pitanjima sukcesije, investicijama i "stanju u regiji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:23