VJEROVNICI ODBILI PLAN RESTRUKTURIRANJA

ČERMAK O PLANOVIMA ZA SPAS TVRTKE: 'Ne odustajem od Diokija iako odlazi u stečaj'

Dina Petrokemija postaje dijelom stečajne mase iako je izglasana predstečajna nagodba, no ta tvrtka ima plan razdvajanja od Diokija

Dioki odlazi u stečaj nakon što je većina vjerovnika na zadnjem ročištu za predstečajnu nagodbu odbacila plan restruktuiranja koji je predložila uprava.

Riječ je o planu koji je uprava izradila na prijedlog potencijalnog strateškog partnera Crodux plina Ivana Čermaka. Jučer je 52,8 posto vjerovnika glasalo je protiv plana restruktuiranja. Najveći broj državnih poduzeća, njih 77 posto, te čak 88 posto banaka glasao je protiv plana.

Strateški partner

- To je isključivo pravo vjerovnika i ne mogu komentirati odluku. Žao nam je što je plan restruktuiranja odbijen, ali nećemo odsutati od Diokija, kazao je Ivan Čermak nakon objave odluke vjerovnika.

GOTOVO JE! DIOKI IDE U STEČAJ Vjerovnici odbili plan nagodbe, prekinuto trgovanje dionicama

- Sjest ćemo, gledati koje su moguće opcije. Dina Petrokemija u svakom slučaju ima šansu. Još ćemo raditi po ovom pitanju, otkrio je Čermak. Prema neslužbenim informacijama, Crodux plin je nudio preuzimanje Diokija i Dine Petrokemije te ulaganje 27 milijuna eura za pokretanje proizvodnje, zadržavanje postojećih radnih mjesta te otvaranje 500-tinjak novih. No, zauzvrat je tražio otpis većeg dijela glavnice duga, između 35 i 70 posto, otpis svih kamata, otplatu preostalog duga u kamatama ili njegovo pretvaranje u vlasničke udjele. No, u postupku predstečajne nagodbe ponuda Crodux plina nije razmatrana. Naime, u prestečajnom postupku se na temelju Čermakove ponude, kao potencijalnog budućeg strateškog partnera, uprava je radila plan financijskog restrukturiranja.

Najveći vjerovnici

Vjerovnici Diokija i Dine potražuju oko dvije milijarde kuna, a najveći je Hypo banka koja potražuje 60 milijuna eura. Milijunske iznose potražuju i Ina, HEP, pa i druge banke. Iako je za Dinu Petrokemiju nedavno izglasana predstečajna nagodba, ta tvrtka odlaskom Diokija u stečaj postaje dijelom stečajne mase. Fabio Giacometti, predsjednik uprave, tvrdi kako Dina ima alternativan plan razdvajanja od Diokija, kako bi se na Krku pokrenula proizvodnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:39