OBVEZAN PCR TEST

Češka uvela restrikcije za necijepljene povratnike iz RH nakon što smo završili u crvenom: ‘Ma, nema straha‘

‘Česi su obično manje skloni putovati u postsezoni te radije dolaze u špici zbog čega ne očekujemo neke drastične odljeve‘, kaže Joško Stella
Gužva u splitskoj trajektnoj luci, arhivska fotografija
 Josko Supic/Cropix

Češka je prva koja je svojim građanima odlučila nametnuti strože uvjete za prelazak granice pri povratku iz Hrvatske, i to nakon što je ECDC prije nekoliko dana cijelo područje naše zemlje proglasio rizičnim odnosno crvenim.

Od ponedjeljka 13. rujna, objavilo je to češko Ministarstvo vanjskih poslova, Hrvatska se tako nalazi na češkom popisu rizičnih zemalja što znači da se za necijepljene putnike pri povratku iz Hrvatske uvodi obavezan PCR test između petog i 14 dana od povratka te karantena do njegova rezultata, dok će cijepljeni Česi i dalje moći bez ograničenja ljetovati te se vraćati kući s Jadrana.

Kako će se ovo odraziti na turističku postsezonu upitali smo direktora Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joška Stellu, s obzirom na činjenicu da se Česi ponajviše odlučuju za ljetovanje upravo u Dalmaciji.

- Oni su nam dosta jako tržište, trenutno su treći po redu, odmah iza Poljaka i Nijemaca. No, Česi su obično manje skloni putovati u postsezoni te radije dolaze u špici zbog čega ne očekujemo neke drastične odljeve, barem ne značajnije veće od onih uobičajenih u rujnu. Također, dobar dio Čeha koji putuju je cijepljen tako da mislim da nema razloga za veliki strah, kazao je Stella napomenuvši kako je još jučer napravio kratku anketu među hotelijerima, iznajmljivačima i agencijama na području Dalmacije te dobio odgovor kako zasad nema otkazivanja rezervacija, ECDC-ovoj karti usprkos.

- Dapače, informacija je da stižu rezervacije i za listopad, što nas iznimno veseli. Mi smo u prvih devet mjeseci ove godine ostvarili sve skupa 12 milijuna noćenja dok smo u cijeloj 2020. imali tek osam milijuna tako da mislim da trebamo biti iznimno zadovoljni sa svime što smo postigli. Naravno, bilo bi lijepo kad bi se ta sezona nastavila, a zasad sve ukazuje da hoće, kazao je Stella.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:22