ANDREJ PLENKOVIĆ

‘Čestitam 44% cijepljenih, to je pravi domoljubni potez. Milanović? Radi pritisak na Vrhovni sud, neprihvatljivo‘

Premijer je kazao da onaj tko se ne cijepi ne prati igru te opet apelirao na sve da se cijepe
 Olivier Matthys/POOL/AFP

HDZ je u ponedjeljak održao zajedničku sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke. Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice.

- Nakon lokalnih izbora zadovoljni smo da HDZ uživa potporu od 30,7 posto, mislim da je to najbolja potvrda politike koju vodimo već pet godina. A što se tiče zbivanja u Saboru, obranili smo ministra Beroša, usvojili rebalans proračuna, nije prošla od predsjednika predložena kandidatkinja za predsjednicu Vrhovnog suda. Njegov poraz je obilježen je time što je dobio samo 37 glasova za svoj prijedlog - kazao je premijer.

Komentirajući današnje izjave predsjednika Zorana Milanovića, premijer je kazao da između njih dvojice nema prepucavanja.

- Ta teza je medijska teza koja se forsira. On radi protiv zakona, stav i pozicija HDZ-a je bila principijelna, glasanje nije moglo drugačije završiti. Sad sam shvatio što je izgovorio u Slavoniji, nema druge nego ovo definirati kao enormni pritisak na Vrhovni sud. Sve što radi, napadanje HDZ-a, što ne bi smio raditi jer bi trebao biti kompletno neutralan, a to ne radi, već izlazi kompletno iz prakse koja je postojala do sada. Radi pritisak na suce Vrhovnog suda i to je neprihvatljivo - kazao je.

Kazao je i da pitanja o izboru kandidata Vrhovnog suda treba postavljati predsjedniku Milanoviću.

- To su pitanja za nekog tko svjesno krši zakone, ne postoje Ustavni sud, radi pritisak i generira mržnju i laži protiv HDZ-a. To predsjednik Republike ne smije raditi. Krši zakon - kazao je Plenković te dodao da će se HDZ držati toga da se poštuje zakonita procedura.

Komentirao je i najavljenu saborsku interpelaciju SDP-a zbog propusta u obnovi.

- SDP je na 13 posto, moraju nešto glumiti da rade - kazao je premijer.

Na pitanje kasni li obnova, premijer je kazao da je na svim akterima odgovornost da se procesi ubrzaju.

- Svi se moraju ubrzati, ministar Horvat nas redovito izvješćuje što radi - kazao je premijer komentirajući je li za sporu obnovu krivac resorno ministarstvo ili Fond za obnovu.

Osvrnuo se i na rejting HDZ-a te konstataciju novinara da je Tomislav Tomašević trenutno, prema zadnjem Crobarometru, najpopularniji političar u zemlji.

- Tomašević, ja sam rekao to i kod toga stojim, medijski support koji je imao nije imao nitko u Hrvatskoj, zadnjih 20 godina sigurno. Ma kakvi, da sam ja imao toliki support di bi mi bili po rejtingu. To je njemu poticaj, ima zadaću i povjerenje koje je dobio u Zagrebu i neka radi - kazao je.

Novinari su premijera pitali i o reformama koje je najavio te koje će se reforme pokrenuti prve u narednim mjesecima.

- Tu su pravosuđe, zdravstvo, uprava, tržište rada, socijalna politika, ministri rade na zakonskim prijedlozima. Imali smo sadržajan sastanak o pripremi plana za korištenje Višegodišnjeg financijskog okvira u svim mogućim područjima. Vlada intenzivno radi za boljitak sugrađana. Kada pogledate u ovoj covid krizi imamo više zaposlenih nego što ih je bilo prije početka covid krize, ljudi su dobili plaće, radnici su dobili plaće, poslodavci su osigurali cjepivo, preduvjete za turističku sezonu - kazao je premijer.

Još jednom je apelirao na sve da se cijepe.

- Čestitam 44 posto odraslih što su se cijepili, to je pravi domoljubni potez. Pridonio si normalizaciji društvenog života, financijskoj stabilnosti. Oni koji se ne cijepe na 490. dan epidemije ne mogu reći da nešto ne znaju o tome. Taj tko se ne cijepi ne prati igru. Treba se cijepiti. Ako je stvar komoditeta, javite se u Nastavni zavod Andrija Štampar pa se možete cijepiti bez dogovora, sve druge molim da ubrzaju proces - kazao je premijer.

- Imamo 670 000 doza na lageru. Naši susjedi bi bili sretni da im doniramo, a možda ćemo morati i to napraviti, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:01