PRAVOSLAVNI BOŽIĆ

Čestitka episkopa Gerasima: Slava Bogu, mir zemlji, dobra volja među ljudima

Episkom Gerasim poručuje vjerničkom puku da Bog želi da ga u ovim danima kušanja zazovemo
Gerasim Popović
 Denis Lovrovic/AFP

Uoči sutrašnjeg pravoslavnog Božića, episkop gornjokarlovački Gerasim, slaveći rođenje Sina Božjeg Isusa Krista, objavio je u srijedu “pastirsko slovo” uz božićni pozdrav “Mir Božji, Hristos se rodi”, koji u sebi nosi slavljenje Boga na nebu, na zemlji mir, a među ljudima dobru volju.

Božić za vjernike Eparhije gornjokarlovačke, koji ga obilježavaju prema julijanskom kalendaru, dolazi ove godine osim u vrijeme pandemije i u vrijeme potresa, te episkom Gerasim poručuje vjerničkom puku da Bog želi da ga “u ovim danima kušanja zazovemo, da se Njemu okrenemo, da mu se vratimo”.

"U ovim danima, svi smo odgovorni i pozvani da brinemo, ne samo o sebi, već i jedni o drugima, tko može fizički, a tko ne - tada molitvom za druge, duhovnom povezanošću. Iako fizički razdvojeni, činimo jedno Tijelo kome je glava Hristos. Da tako ispunimo Hristove zapovijesti i opet povratimo smisao našim životima", piše u pastirskom slovu.

Episkop Gerasim dodao je i da se ne smije dozvoliti "da nas sjećanje na prošlost smuti u sadašnjosti i samo nam pogorša budućnost, u ovim trenutcima, u stradanjima, svi smo jednaki i potrebujemo pomoć jedni od drugih", te naglašava da je "naš bližnji svaki čovjek, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, bez obzira na prošlost, jer smo svi grešni pred Gospodom koji zato i dolazi na svijet, da nas oslobodi grijeha kroz zajednicu sa Njim”.

Govoreći o pandemiji kao iskušenju episkop Gerasim rekao je da je od virusa opasnija “epidemija straha i panike, koja nam pomućuje razum”, a da se razum ne smije izgubiti, te je poželio da svima “rođenjem Hristovim zasija svjetlost bogopoznanja, da se i mi poklonimo Hristu, Suncu Pravde, da poznamo Gospoda sa visine Istoka i uskliknemo: Gospode, slava Tebi”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:57