REPORTAŽA IZ SUSJEDSTVA

Čestitka iz Bosne i Hercegovine: Dobro je ako Hrvati idu u EU, možda ćemo i mi od toga imati koristi

Europska će Unija sljedeće godine ulaskom Hrvatske u punopravno članstvo doći na prag Bosne i Hercegovine . No, zbog višegodišnjeg političkog zastoja, opstrukcija i nefunkcionalnosti institucija, većina građana BiH strahuje da će to samo produbiti jaz između politički i ekonomski osakaćene države i Europske Unije kojoj teži.

Činjenica da će Unija za nešto više od godinu doći na Unu i Savu i da će nekoliko stotina tisuća građana BiH koji imaju i hrvatsku putovnicu već biti državljani EU samo će dodatno istaknuti neuspjeh vlasti da ispune ključne uvjete da BiH postane barem kandidat za članstvo.

Pozitivna kretanja

Praktično, BiH je jedina zemlja regije koja nije podnijela ni aplikaciju za ulazak u europski blok. Usprkos tome, pozitivna kretanja iz Hrvatske nekima ulijevaju novu nadu.

Sarajlija Asim Osivčić smatra da takav razvoj događaja dovodi građane BiH u čudnu situaciju. Srećom, kaže, ukinute su vize za ulazak u schengensku zonu pa građani BiH s hrvatskom putovnicom u tom smislu više nisu privilegirani.

- Daj Bože da svi izvučemo koristi iz te situacije. Trebamo pogledati kako su se stvari odvijale u drugim istočnoeuropskim zemljama - kaže Osivčić. Usprkos nekoj vrsti naslijeđenog rivaliteta, većina građana BiH pozitivno gleda na pristupanje Hrvatske EU, za razliku od napretka Srbije kojoj se i dalje spočitava podrška separatističkim snagama u BiH. To se posebno osjeti u dijelu Bosanske krajine, gdje, osim Hrvata, i velik broj Bošnjaka ima hrvatsko državljanstvo. Mehmed Handžić iz Bihaća je oduševljen.

Ekonomski napredak

- Ulazak u EU ono je za što su se naši susjedi borili od rata naovamo. Zaslužili su to. Živio sam u Hrvatskoj od 1995. godine neko vrijeme i znam kakvo je raspoloženje - kaže Handžić.

Vladimir Pudža, državljanin BiH koji je glasao na jučerašnjem referendumu, i to na biračkom mjestu u Sarajevu, također stavlja naglasak na ekonomiju.

- Uvjeren sam da ćemo mi s putovnicom sada, kada i službeno postanemo državljani Unije, samo pomoći i BiH da učini isto. No, svi znamo da nas, obične ljude najviše zanima kako i od čega živimo. Trebamo svi ekonomski napredovati, a to će za sobom povući i napredak prema Uniji - kaže Pudža.

Istovremeno, u Mostaru, gdje su najdublje rane ranijih tragičnih sukoba, ali i sadašnjih političkih trvenja, neki imaju dilemu treba li Hrvatska reći “da” i kako će to utjecati na situaciju u BiH. Zoran Ćavar iz Mostara ne očekuje da će s hrvatskom putovnicom biti u boljoj situaciji nego njegovi sugrađani koji će još pričekati na taj privilegij.

Želje za boljitak

- Nisam siguran koliko je baš dobar potez Hrvatske ulazak u EU u ovom trenutku s obzirom na opću ekonomsku situaciju koja je više nego loša - kaže Ćavar.

S druge strane, umirovljenik Nikola Lovrić smatra da će ulazak u EU Hrvatima u BiH ponuditi nešto bolje.

- Ako ništa, imat ćemo otvorene granice, mogućnost zapošljavanja, posebno mladih. Volio bih da i BiH što prije uđe u EU pa da smo svi tamo zajedno, da nam svima bude bolje - kaže Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:47