PULJIĆEVE ŽELJE

ČESTITKA KOLINDI IZ HBK 'To je velika odgovornost, neka vam Bog da mudro i pronicavo srce'

Zagreb, 110115.Slavonska avenija 6.Izborni stozer predsjednicke kandidatkinje Kolinde Grabar Kitarovic u Hypo centru slavi objavu rezultata izbora za predsjednika Republike Hrvatske.Kolinda Grabar Kitarovic nova je predsjednica Republike Hrvatske.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic i suradnici.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarski nadbiskup Želimir Puljić u čestitki novoizabranoj predsjednici Republike Hrvatske, Kolindi Grabar Kitarović, ističe kako je velika odgovornost biti predsjednica jer se Hrvatska nalazi pred brojnim izazovima koji traže hrabro vodstvo i mudre i razborite odluke na boljitak svih njezinih stanovnika, te je zaželio da joj Bog da mudro i pronicavo srce.

U čestitki Kolindi Grabar Kitarović u ime HBK i vjernika Katoličke crkve u domovini, nadbiskup Puljić navodi kako služba predsjednice Republike Hrvatske, na koju je "izabrana voljom većine hrvatskih građana, uključuje iznimnu čast i veliku odgovornost".

"Birači su Vam iskazali povjerenje da ste postali prvom predsjednicom Lijepe Naše koju nam je darovao Višnji Bog. To je osobita čast koju su Vam iskazali građani naše Domovine kao i svi koji žive i rade izvan njezinih granica, diljem svijeta", ističe predsjednik HBK.

Dodajući kako će nova hrvatska predsjednica ovih dana primiti brojne čestitke, želje i prijedloge, nadbiskup Puljić podsjeća da se Grabar Kitarović javno očitovala kako joj vjera puno znači u životu, da je ponosna na svoje roditelje i kraj u kojemu je ponikla te na hrvatsku kulturu kojoj pripada.

Zato se, ističe, novoj hrvatskoj predsjednici usuđuje "poželjeti ono što je mladi kralj Salomon tražio u susretu s Gospodinom. On je, naime, na upit što želi odgovorio - Podaj svome sluzi pronicavo srce da može suditi tvom narodu i razlikovati dobro od zla" (1 Kr 3,9)".

Pisac knjige Kraljeva, dodaje nadbiskup, "veli kako se Bogu svidjelo što je Salomon tražio pa mu je rekao da će mu dati 'srce mudro i razumno kakvo nije imao nitko prije njega', te ako bude 'išao stopama Gospodnjim, umnožit će njegove dane' (1 Kr 3, 13-14)".

Predsjednik HBK naglašava da je nova hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u svom obraćanju nakon objave rezultata izrazila nakanu i želju raditi na promicanju sloge i zajedništva u Hrvatskoj i inozemstvu, te širenju ozračja nade, optimizma, uzajamnog povjerenja i solidarnosti među ljudima.

Ocjenjuje da će Grabar Kitarović kao predsjednica Republike imati velike mogućnosti, sukladno svojim ovlastima te pridonositi i poticati opće dobro i temeljne vrijednosti na kojima počiva svako zdravo i napredno društvo - kao što su poštivanje dostojanstva svake ljudske osobe od rođenja do naravne smrti kao i promicanje i zaštita braka i obitelji.

Predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Puljić zato je zaželio novoj hrvatskoj predsjednici da joj "Gospodin kao i Salomonu udijeli ''mudro i pronicavo srce' u ostvarivanju stvaralaštva, solidarnosti i subsidijarnosti u svim segmentima društva".

"Vaša nastojanja oko općega dobra pojedinca i skupina vjernici će sa svojim pastirima pratiti i podupirati svojim molitvama. Neka Vas u svim državničkim poslovima na dobro svih hrvatskih ljudi prati zagovor sv. Josipa, zaštitnika Hrvatske, blaženoga Alojzija Stepinca i svih hrvatskih svetaca i blaženika te zagovor naše nebeske Majke Marije, Majke Milosti, koju kao takvu časti vjerni puk Vaše rodne Grobinštine u drevnom svetištu na riječkom Trsatu", zaključuje u čestitki predsjednik HBK nadbiskup Želimir Puljić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:31