OBLJETNICA BLJESKA

Čestitka ministra obrane povodom 28. obljetnice VRO Bljesak: ‘Hvala na miru koji ste nam poklonili‘

U Bljesku je sudjelovalo 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena

Mario Banožić

 Borna Jaksic/Cropix

Ministar obrane Mario Banožić uputio je u ponedjeljak čestitku hrvatskim braniteljima i građanima povodom obilježavanja 28. obljetnice VRO Bljesak, prisjetivši se svih hrvatskih vojnika i redarstvenika koji su položili život za Hrvatsku.

„Iako danas s ponosom obilježavamo 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, s velikom tugom prisjećamo se svih naših vojnika i redarstvenika koji su položili svoj život za ideju o samostalnoj i suverenoj hrvatskoj državi“, poručio je ministar obiteljima poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja, braniteljima i sudionicima VRO Bljesak, pripadnicima HV, građanima.

Naglasio je kako su 1. svibnja te povijesne 1995. godine, hrvatski branitelji i hrvatsko vodstvo na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, pokazali cijelome svijetu kako hoćemo i možemo postati samostalna, suverena i moderna država. "Hvala, poštovani sudionici VRO Bljesak na miru koji ste nam poklonili i na duhu zajedništva iz kojeg motivaciju crpimo i danas!“, navodi Banožić.

Ističe kako je ostavština hrvatskih branitelja temelj na kojem gradimo i jačamo modernu Hrvatsku vojsku koja pripada hrvatskom narodu i čini neodvojiv dio naše tradicije i nacionalnog identiteta.

Vojska čiji temelji pripadaju hrvatskoj mladosti

Najavljuje i povijesne projekte modernizacije Hrvatske vojske.

„Na temeljima povijesnih iskustava iz Domovinskog rata, a ponosni na činjenicu kako imamo snažnu tradiciju obrambene vojske, u nadolazećem razdoblju provest ćemo značajne i povijesne projekte modernizacije Hrvatske vojske“, najavio je.

„Stvorili smo vojsku na čast i ponos naših branitelja, vojsku čiji temelji pripadaju hrabroj hrvatskoj mladosti koja je ratnih devedestih cijeli svoj potencijal usmjerila za dobrobit današnjih generacija.

Još jednom, veliko im hvala za jednu i jedinu nam domovinu Hrvatsku!", napisao je ministar obrane.

U VRO Bljesak sudjelovalo je oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. Poginuo je ili od posljedica ranjavanja preminuo 51 hrvatski branitelj, a 162 branitelja su ranjena.

Božinović i Milina: Operacija Bljesak u povijest je upisana kao veličanstvena

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina u ponedjeljak su svim hrvatskim braniteljima čestitali 28. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak, poručivši da osjećaj ponosa ne blijedi i da ostaje zauvijek utkan u srž hrvatskog naroda.

Zbog doprinosa branitelja, operacija Bljesak upisana je u povijest kao veličanstvena, istaknuli su Božinović i Milina u zajedničkoj čestitci obiteljima poginulih, nestalih i umrlih branitelja, ali i samim braniteljima, pogotovo onima koji su sudjelovali u toj operaciji.
“Operacija Bljesak je baš poput bljeska munje pred nadolazeću Oluju najavila hrvatsku pobjedu u Domovinskom ratu” naglasili su dodavši kako su u njoj hrvatski branitelji, vojnici i policajci specijalci pokazali koliko su jaki, spremni i sposobni osloboditi svoju mladu državu i željni podariti mir svima koji ju zovu domovinom.
Iako je prošlo skoro tri desetljeća, kažu Božinović i Milina, danas u našim mislima posebno mjesto imaju oni čije su rane zbog gubitka još uvijek svježe, a to su obitelji poginulih vojnika i policajaca specijalaca.
“Zbog požrtvovnosti njihovih najmilijih, pojedinaca koji su dobrobit Domovine stavili ispred svoje vlastite, riječi poput domoljublja i hrabrosti imaju novu dimenziju značenja”, naveli su istaknuvši kako “upravo zbog njih ne smijemo zaboraviti i ne smijemo prestati obilježavati sve pobjede koje su izborili tijekom Domovinskog rata”.

Medved: Operacija Bljesak ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti naroda

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u ponedjeljak, povodom obilježavanja 28. obljetnice Vojno-redarstvene operacije (VRO) Bljesak, da ona ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda.

Medved zajedno s ministrom obrane Marijom Banožićem sudjeluje u obilježavanju obljetnice Bljeska u Okučanima.

“Nakon gotovo pet godina okupacije zapadne Slavonije, 1. svibnja 1995. hrvatska vojska i policija pokazala je da je spremna osloboditi svaki pedalj okupirane zemlje. Bila je to jasna poruka da ćemo tri mjeseca poslije provesti i Oluju”, istaknuo je Medved u izjavi medije.

Poručio je da operacija Bljesak ostaje trajno zabilježena u kolektivnoj svijesti našeg naroda kao operacija koju su hrvatski branitelji, pobjednička hrvatska vojska sa policijom, provela po modernim oblicima ratovanja i u najkraćem mogućem vremenskom periodu oslobodila prostor i omogućila povratak prognanima povratak u svoje domove.

Medved je poručio da je zadatak danas čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalu i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima, graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju.

Banožić: Bljeskom je uveden mir u zapadnu Slavoniju

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je da je u toj operaciji prije 28 godina, u manje od 32 sata, oslobođeno više od 500 kilometara četvornih okupiranog teritorija, čime je uveden mir u zapadnu Slavoniju.

Na ovaj način iskazana je želja za daljnjom borbom i oslobađanjem hrvatske države od svega što je u tom trenutku bilo suvišno na ovom prostoru, što je unosilo nemir ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu, istaknuo je Banožić.

Na svečanom obilježavanju 28. obljetnice Bljeska u Okučanima sudjeluju i predsjednik države i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković te predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:14