POVODOM INAUGURACIJE

ČESTITKA S KAPTOLA Bozanić poručio Kolindi: Molitvom pratimo Vašu odgovornu službu!

Kardinal je naglasio kako izbor predsjednice Republike Hrvatske predstavlja novi početak za hrvatsku naciju
 Marko Todorov / CROPIX

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić čestitao je izabranoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović u povodu nedjeljne inauguracije na kojoj će ga, zbog njegovih kardinalskih obveza u Rimu, zastupati mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, izvijestio je u petak Tiskovni ured zagrebačke nadbiskupije.

U čestitki kardinal Bozanić ističe kako predsjednica Grabar Kitarović preuzima visoku državnu službu u vremenu znakovitih promjena i izazova u hrvatskom narodu, ocjenjuje da, u tom smislu, njen izbor predstavlja novi početak za hrvatsku naciju, te naglašava da je potrebno kolektivno odgovoriti na odlučujuće pitanje - kako nastaviti živjeti kao nacija.

Bozanić ističe da je Hrvatskoj potrebna predsjednica koja će dati novi poticaj u promicanju nacionalnog zajedništva, istinskog domoljublja, političkog kredibiliteta i učinkovitosti hrvatskog pravosuđa.

"Cijenjena gospođo predsjednice Republike Hrvatske, zbog Konzistorija u Rimu, na koji je papa Franjo pozvao sve kardinale i događaja koji su s njim povezani, a koji su ranije zakazani, nažalost neću se moći odazvati na svečanost inauguracije Vaše predsjedničke službe. Zahvaljujući na ljubaznom pozivu, čestitam Vam preuzimanje visoke i časne službe predsjednice Republike Hrvatske. Na inauguraciji zastupat će me mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački", navodi kardinal Bozanić.

"Poštovana gospođo predsjednice", dodaje u čestitci kardinal Bozanić, "preuzimate visoku državnu službu u vremenu znakovitih promjena i izazova u hrvatskom narodu. U tom smislu izbor predsjednice Republike Hrvatske predstavlja novi početak za hrvatsku naciju. Potrebno je kolektivno odgovoriti na odlučujuće pitanje: kako nastaviti živjeti kao nacija.

Želim Vam obilje državničke mudrosti kako biste mogli vratiti povjerenje Hrvatskoj, vraćajući povjerenje hrvatskim državljanima. Hrvatskoj je potrebna predsjednica koja će dati novi poticaj u promicanju nacionalnog zajedništva, istinskog domoljublja, političkog kredibiliteta i učinkovitosti hrvatskog pravosuđa".

"Crkva cijeni službu onih koji se, prihvaćajući teret odgovornosti, posvećuju dobru države i služenju ljudima", istiće Bozanić te dodaje: "Svjesni smo da Vaša služba traži nesebičnost i odvažnost u prilikama koje zahtijevaju obnovu političkog i društvenog poretka u našoj Domovini. Stoga kao vjernici molitvom pratimo Vašu odgovornu službu".

Novoizabranoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović zagrebački nadbiskup, kardinal Bozanić, zaželio je da je u životu i službi koju započinje "uvijek prati zagovor Presvete Bogorodice Marije, najvjernije odvjetnice Hrvatske i blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:34