VELIKI USPJEH IMUNOLOGA

Četiri milijuna ruske djece dobit će hrvatsko cjepivo protiv rubeole!

Veliki posao imunološkog zavoda: Rusi su kupili 1200 litara cjepiva protiv rubeole, a Ukrajinci su naručili još 250 tisuća doza gotova cjepiva

ZAGREB - Nepropusni skafander. Maska na licu. Sve bijelo kako bi se uočila i najmanja nečistoća znak je da počinje još jedna od “operacija” - cjepivo. Tako smo jučer morali čekati da šefica odjela za virusna cjepiva Imunološkog zavoda na Rockefellerovom brijegu, dipl. ing. Ljerka Kotarski, izađe iz tzv. čiste sobe gdje je netom “posadila” matične stanice rubeole na stručno rečeno MRC-5 stanice.

Dokaz kvalitete

Prije nekoliko dana završila je rad na jednoj od serija cjepiva protiv rubeole koje je već spremljeno u “bačve” i samo čeka da ih se odveze ruskim zrakoplovom u Moskvu. Naime, nakon višegodišnje borbe za tržište, kako domaće tako i inozemno, zagrebački Imunološki zavod konačno se može pohvaliti unosnim poslom s Rusijom i Ukrajinom. Više od četiri milijuna ruske i oko 250.000 ukrajinske djece cijepit će se hrvatskim cjepivom protiv rubeole!

Tako se potvrdila kvaliteta hrvatskog cjepiva protiv rubeole koje Imunološki zavod proizvodi već više od 40 godina, a njime su cijepljeni milijuni djece ne samo u Hrvatskoj već u velikom broju zemalja poglavito istočne Europe.

A kako se stvara cjepivo u Imunološkom zavodu i zašto ga ne može proizvoditi bilo tko, premda se sirovina odnosno virus rubeole i humane stanice može nabaviti na tržištu bez teškoća? Odgovor je vrlo jednostavan - nema cjepiva bez znanja.

Unosan ugovor

Da je proizvodnja cjepiva vrlo zahtjevna govori podatak da je za 100 litara cjepiva potrebno čak oko pola godine strpljivog rada. Jedan od najvećih poslovnih uspjeha Imunološkog zavoda rezutat je nedavno sklopljenog ugovora s ruskom tvrtkom za proizvodnju cjepiva Microgen koja je pod upravom Ministarstva zdravstva Ruske federacije.

Uz već ranije ugovorenih 700 litara cjepiva rubeole, Rusi su kupili još 500 litara. Istodobno je sklopljen i posao s Ukrajincima za 250.000 doza gotovog cjepiva protiv rubeole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:58