SVEČANOST U VARAŽDINU

Četiri stranca postali hrvatski državljani: ‘Vjerujem da će državljanstvo koristiti ponosno‘

‘Državljanstvo je poseban odnos između države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta‘
 PU varaždinska

"Prisežem svojom čašću da ću se kao hrvatski državljanin pridržavati Ustava i zakona te poštivati pravni poredak, kulturu i običaje u Republici Hrvatskoj", ponosno su, s pogledom u bolje sutra, u srijedu u prostorijama Policijske uprave varaždinske izrekla četvorica muškaraca - dvojica državljana Bosne i Hercegovine te jedan Sudanac i jedan Britanac.

Tamo je, naime, održano prvi puta svečano polaganje prisege za primanje osoba koje su stekle uvjete za dobivanje hrvatskog državljanstva prirođenjem.

Sukladno Pravilniku o načinu i postupku davanja svečane prisege, ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović donio je Odluku kojom ovlašćuje osobe koje će voditi svečanost davanja prisege za osobe koje stječu hrvatsko državljanstvo prirođenjem.

image
PU varaždinska
image
PU varaždinska
image
PU varaždinska

Nakon odslušane hrvatske himne, voditelj Službe zajedničkih i upravnih poslova PU varaždinske Siniša Brkinjač je, kao ovlaštena osoba sukladno Pravilniku, pozdravio sve prisutne koji su stekli hrvatsko državljanstvo i na tome im iskreno čestitao.

Pritom im je uputio nekoliko prigodnih riječi o značaju primanja u državljanstvo, kako bi bili svjesni svojih prava, ali i obaveza koje ovim činom stječu i preuzimaju.

- Državljanstvo je poseban pravni odnos između suverene države i pojedinca koji osobama koje su ga stekle daje osjećaj pripadnosti i identiteta. Ono je temelj za ostvarivanje građanskih, socijalnih i političkih prava, ali i također nameće određene obveze i uvjetuje ponašanje onih koji su ga stekli. Općom deklaracijom o ljudskim pravima utvrđeno je pravo svakog pojedinca na državljanstvo, a time i opće opredjeljenje da svaka osoba, bez obzira gdje se nalazila, treba posjedovati pravnu poveznicu s nekom državom. Pri tome je pravo svake države da propiše uvjete za ostvarivanje prava na njezino državljanstvo, vodeći računa da oni koji ga stječu prihvaćaju vrijednosti koje ta država promovira i štiti. Isto tako, kao država koja je za svoju dugo željenu i teško stečenu državnost položila velike žrtve, obvezna je kroz propise o stjecanju državljanstva. Osigurati da pravo na njega ostvare oni koji poznaju, prihvaćaju i poštuju njezine vrijednosti, povijest, kulturu, tradiciju, jezik i običaje, te koji će svojim radom doprinositi njezinom napretku - kazao je Brknjač.

image
PU varaždinska
image
PU varaždinska
image
PU varaždinska

Na kraju je istaknuo kako "imajući na umu često dirljiva i emotivna obrazloženja razloga podnošenja zahtjeva za državljanstvo, a koja svjedoče o privrženosti Republici Hrvatskoj i svemu što ona predstavlja, vjeruje da će svoje novostečeno državljanstvo koristiti s ponosom i odgovornošću, kao i da će svojim radom i na svaki drugi način doprinositi boljitku i prosperitetu domovine Hrvatske".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 04:38