POBUNA LIJEČNIKA

Četiri udruge obiteljske medicine odbile doći na okrugli stol u Ministarstvo

Razlog je jer je ‘umjesto radnog sastanka na koji su inicijalno pozvani preko medija, stigla obavijest da će to biti – okrugli stol‘

Nataša Ban Toskić, čelnica Koordinacije obiteljske medicine (KoHOM)

 Davor Pongračić/Cropix

Uoči okruglog stola kojeg je za ponedjeljak organiziralo Ministarstvo zdravstva na temu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti, četiri udruge jutros su izvijestile da neće doći - KoHOM, DNOOM, HDOD - HLZ i HUUGO.

Organizira okrugli stol s predstavnicima šest udruga primarne zdravstvene zaštite Ministarstvo zdravstva organiziralo je za danas ‘u cilju dodatnog poticanja konstruktivnog dijaloga o predstojećim izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, a poseban naglasak je na predloženu odredbu iznimnog uključivanja liječnika obiteljske medicine u djelatnost Hitne te uloga liječnika u predloženom Zakonu o sigurnosti prometa‘, najavili su.

No, predstavnici četiri udruge u otvorenom pismu ministru Viliju Berošu izvijestili su da neće doći - Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), Hrvatsko društvo obiteljskih doktora Hrvatskog liječničkog zbora (HDOD HLZ), Društvo nastavnika opće-obiteljske medicine (DNOOM) i Hrvatska udruga ugovornih ordinacija (HUUGO).

Razlog je, naveli su, jer je ‘umjesto radnog sastanka na koji su inicijalno pozvani preko medija, stigla obavijest da će to biti – okrugli stol‘. Smatraju da se okruglim stolom neće riješiti problemi nakupljeni kroz dosadašnju ‘nedjelotvornu suradnju‘.

"Očekivali smo poziv za sudjelovanjem u užoj radnoj skupini koja bi se sastajala barem jednom mjesečno rješavajući redom sve nagomilane problem. Bez takvog pristupa problemi u kojima se utapaju obiteljska medicina i primarna zdravstvena zaštita neće se riješiti", stoji u pismu.

Ističu da su ‘njihova stajališta poznata‘: kroz tri tematske sjednice Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku i okrugli stol u organizaciji KoHOM-a, na kojeg je, kažu, pozvan i ministar zdravstva, ali se nije odazvao, kroz otvorena pisma ministru i predsjedniku Vlade RH te brojna medijska priopćenja u kojima su ih obiteljski liječnici artikulirali.

"Sudjelovali smo i u Radnoj skupini za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti Ministarstva zdravstva koja je održala sramotno malo sastanaka i na kojoj se nije razmotrila niti jedna naša primjedba ili prijedlog već nas se gotovim zakonskim prijedlogom stavilo pred svršeni čin. Radnu skupinu smo napustili ne želeći davati legitimitet tom isključivo političkom tijelu", dodaje se u pismu.

Navodi se i kako im je "neprihvatljiv prijedlog da se obiteljskim doktorima nametne rad u hitnim prijemima". Kažu kako su obiteljski liječnici uvijek u svojim ordinacijama primali pacijente koji nisu njihovi ili hitne slučajeve i da će to činiti i ubuduće.

"No, na nametanje zakonske obveze rada u hitnoj pomoći koja je potpuno drugačija specijalizacija, nećemo pristati! Taj je prijedlog jednako podcjenjivanje specijalizacije obiteljske medicine kao i specijalizacije hitne medicine", kažu iz četiri udruge obiteljske medicine.

Ističi i kako im je ‘neprihvatljiv prijedlog po kojem ravnatelji domova zdravlja obiteljske liječnike mogu rasporediti na bilo koje radilište‘.

"Očekujemo poziv za radnu skupinu u kojoj će biti predstavnici svih udruga obiteljske medicine, a koja će rješavati problem po problem dok bez pritiska politike ne donese zajedničko rješenje na dobrobit pacijenata, hrvatskog zdravstva i struke obiteljske medicine", naveli su iz udruga KoHOM, DNOOM, HDOD - HLZ i HUUGO u podužem pismu ministru zdravstva, u kojem obavještavaju da neće doći na okrugli stol u Ministarstvo zdravstva.

Dodaju da je jaka i dobro organizirana obiteljska medicina temelj zdravstvenog sustava i da su "u iščekivanju poziva na daljnju konstruktivnu zajedničku suradnju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. lipanj 2024 09:57