PRVI KORAK K UJEDINJENJU

Četiri umirovljeničke stranke potpisale sporazum o suradnji

Na fotografiji: Silvano Hrelja
 Foto: Nikolina Vukovic Stipaničev / CROPIX

Čelnici četiri umirovljeničke stranke potpisali su u četvrtak sporazum o suradnji, što je, kako su naveli, prvi korak k njihovom ujedinjenju čime se želi izbjeći raspršivanje glasova i osigurati snažniji utjecaj u poboljšanju prava umirovljenika.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), Blok umirovljenici zajedno (BUZ), Umirovljenici Slavonije i Baranje (USB) i Demokratska stranka umirovljenika (DSU) tim su se sporazumom obvezale na međusobnu potporu u svim akcijama koje vode boljitku umirovljenika.

Predsjednik HSU-a Silvano Hrelja rekao je da je previše cjepkanja i razbijanja umirovljeničkog korpusa, pa da to žele promijeniti kroz suradnju na projektima.

Objasnivši da je riječ o dugom procesu, Hrelja je kazao da je HSU prije tri mjeseca raspisao javni poziv upućen svima koji su voljni razgovarati o suradnji na rješavanju umirovljeničkih problema pa sve do mogućeg totalnog ujedinjenja.

Predsjednik BUZ-a Milivoj Špika kazao je da je današnji dan, iako se možda čini da ih ima malo, početak nečeg što će u Hrvatskoj promijeniti političku scenu u sljedećoj godini, odnosno prije sljedećih parlamentarnih izbora.

Jezgro buduće treće političke opcije u Hrvatskoj

"Ovo što vidite je jezgro buduće treće političke opcije u Hrvatskoj, u to sam sasvim siguran, jer će se do parlamentarnih izbora pridružiti još nekoliko stranaka s kojima smo u kontaktu", kazao je Špika, koji je uvjeren da će do ljeta 2020. biti treći po rejtingu.

Pozvao je umirovljenike da ih podrže da bi bili odlučujući ili bar važni faktor u Saboru za poboljšanje standarda umirovljenika.

Predsjednik USB-a Ivo Jakovljević rekao je da računaju na umirovljenike kojih ima jako puno i na to da se umirovljenički glasovi neće raspršavati.

Potpredsjednik DSU Robert Pelicarić kazao je da nakon deset godina nastavljaju priču iz 2009. pod idejom da budu svi zajedno i da ostvaruju umirovljenička prava.

Hrelja je rekao da njima nije prvi prioritet treći politički put, već je to posljedica dobrog rada kroz zalaganja za boljitak društva i najslabijih u društvu.

Već su razgovarali o trenutnom potpisivanju peticije o povećanju cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, problematici ugradnje dizala u višekatinice u kojima je u stanovima zarobljeno 50 tisuća građana do obiteljskih mirovina za koje se žele boriti uz pomoć građana.

Ne nadaju se satelitima većih stranaka

Čelnik HSU-a kaže da nisu euforični jer znaju da je riječ o teškom procesu, te da ne očekuju da njihovu inicijativu prihvate sateliti većih stranaka, kao što su Umirovljenici Reformista i Istarska stranka umirovljenika koju je formirao IDS.

"Za predsjedničke izbore rekao je da će i dalje svaka stranka imati svoju slobodu i autonomiju. Ne možemo nikome naturati da moramo po svaku cijenu jednog čovjeka favorizirati, ali da moramo puhati u isti rog u interesu umirvovljenika trebamo", zaključio je.

Vezano za nastup na na parlamentarnim izborima kazao je da je sve moguće - u koaliciji s nekom strankom ili samostalni izlazak, a sve ovisi o umirovljenicima i njihovoj podršci. Kaže kako umirovljenička opcija mora opstati u Saboru jer bi bez nje umirovljenici imali prosječnu mirovinu na razini 33 posto prosječne plaće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. veljača 2023 02:51