ZRAČNI MOST

ČETVERO HRVATA IZ WUHANA EVAKUIRAT ĆE FRANCUZI Nije poznato kad bi se trebali vratiti, ali sigurno će morati u karantenu na barem 14 dana

Ilustracija
 Kazuhiro NOGI / AFP

Četvero hrvatskih državljana - jedan bračni par i dvije studentice, koliko ih trenutačno boravi u Wuhanu, kineskom gradu iz kojeg je krenula zaraza i koji je pretvoren u veliku karantenu, zatražilo je, da ih se evakuira i vrati u Hrvatsku.

U Ministarstvu vanjskih i europskih poslova potvrdili su nam da s Veleposlanstvom RH u Pekingu nastavljaju poduzimati sve aktivnosti u suradnji s europskim partnerima kako bi se četiri hrvatska državljana što prije vratila u Hrvatsku.

- Veleposlanstvo je u kontaktu i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini i stoji im na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu - kažu u MVEP-u.

Prema svemu sudeći, organizirat će im se put s Francuzima koji su zaduženi za osiguravanje povratka državljana EU te je osiguran zračni most za evakuaciju: jučer je poletio prvi avion za evakuaciju 250 francuskih državljana, a nastavit će se i s državljanima drugih država. Kad bi se mogli vratiti hrvatski državljani, nije nam poznato. No, prije dolaska u Hrvatsku boravit će, kao i državljani drugih država, 14 dana u Francuskoj u karanteni.

Naime, upravo je na zahtjev Francuske aktiviran je Mehanizam civilne zaštite EU te je organiziran zračni most za evakuaciju građana EU iz tog kineskog grada. Danas je prema Wuhanu poletio prvi avion kojim će se evakuirati 250 francuskih državljana, a do kraja tjedna bi trebao poletjeti drugi avion za još 100 EU građana. Osim EU, svoje građane iz Wuhana evakuiraju i Sjedinjene Američke Države koje su objavile da će evakuirati i EU državljane svojim avionima.

U Kini živi oko 300 hrvatskih državljana, a iz MVP-a su pojasnili da je hrvatsko veleposlanstvo u Pekingu u kontaktu i s ostalim hrvatskim državljanima u NR Kini te im stoji na raspolaganju za svu konzularnu pomoć i potporu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 10:04