SUĐENJE U ODSUTNOSTI

Četvorica osuđena zbog zlostavljanja u glinskom logoru 1992., među zarobljenima bio i Vanđelić

Zapovjednik zarobljeničkog logora i načelnik sigurnosti štaba Teritorijalne obrane Glina Stanko Palančan (65) osuđen je na 10 godina
Damir Vanđelić; Županijski sud u Zagrebu
 Cropix

Zbog zlostavljanja hrvatskih policajaca i vojnika u glinskom zatvoru koji je ratne 1991. i 1992. služio kao zarobljenički logor zagrebački Županijski sud u četvrtak je u odsutnosti nepravomoćno osudio četvoricu srbijanskih državljana.

Zapovjednik zarobljeničkog logora i načelnik sigurnosti štaba Teritorijalne obrane Glina Stanko Palančan (65) osuđen je na 10 godina, upravitelj glinskog zatvora Đuro Birač (64) na devet godina, a njegov zamjenik Rade Baždar (64) na pet godina zatvora. Stražar Stevan Bjelajac (64) kažnjen je sa sedam godina, presudom koju je u četvrtak objavila sutkinja Željka Skomeršić.

Optužnica ih je teretila za zlostavljanje veće grupe hrvatskih policajaca i pripadnika Zbora narodne garde koji su zarobljeni u Hrvatskoj Kostajnici, kod Tušilovića i u Petrinji te dovedena u glinski logor.

Palančan, prema tvrdnjama tužiteljstva, nije spriječio podređene u psihičkom i fizičkom zlostavljanju zarobljenika, a neke je i osobno mučio i tukao. Tijekom ispitivanja zatvorenici su u Glini batinani palicama i električnim kablovima, a mučeni su i strujom iz indukcijskog telefona.

Tužiteljstvo je u završnom govoru isticalo da je zlostavljanje, ali i psihička tortura trajala šest mjeseci, dok su odvjetnici okrivljenih odbacivali krivnju.

Prema pisanju medija među zarobljenicima glinskog logora bio je i čelnik Fonda za obnovu nakon potresa Damir Vanđelić koji je za 24 sata izjavio da je presuda za ratni zločin došla prekasno te da su kazne premale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:35