TAJNI DOKUMENTI

CIA-INI SPISI O VRBOVANJU ŠPIJUNA UDBE 'Agent KOS-a ne smije piti alkohol, treba dobro pamtiti i znati šutjeti'

FBI i CIA detaljan uvid u sustav špijunskih službi dobili su od vođe jugoslavenske imigrantske grupe u Austriji i Njemačkoj

Jedan od desetljećima javnosti nedostupnih dokumenata CIA-e i FBI-a, koji su dani na uvid javnosti, daje vrlo zanimljiv uvid u način funkcioniranja jugoslavenskog Državnog sekretarijata za unutrašnje poslove (DSZUP), odnosno bivše Uprave državne bezbednosti (UDBA) te Kontra-obavještajne službe (KOS).

Radi se o depeši od 28. rujna 1956., koja se bavi temom jugoslavenskih obavještajnih službi - organizacijom i operacijama.

U njoj izvor iz Austrije, naveden pod šifrom A-IV, nadležnim službama u SAD-u pokušava ‘prodati’ svog neimenovanog prijatelja iz Graza, za kojeg tvrdi da je vođa jugoslavenske imigrantske grupe u Austriji i zapadnoj Njemačkoj te da vodi obavještajnu mrežu unutar te organizacije posvećenu prikupljanju informacija o jugoslavenskim obavještajcima koji operiraju na tom području.

Obuka u Beogradu

Ta osoba, uvjerava nadređene A-IV, ima osobne veze s ljudima u sjedištu DSZUP-a u Beogradu i mogla bi biti vrlo korisna za, navodi, ‘pokrivanje i penetraciju jugoslavenskih obavještajnih službi’, pogotovo u kombinaciji s mrežom njegovih već postojećih informatora - sve redom protivnika komunističkog režima.

Kako bi šefovi procijenili treba li im osoba tog tipa, izvor A-IV napominje da će njegov prijatelj sastaviti izvještaj o jugoslavenskim tajnim službama.

Izvještaj svog prijatelja izvor A-IV proslijedio je 6. rujna 1956. godine. U njoj se ta dotična osoba vrlo detaljno bavi strukturom i nadležnostima DSZUP-a i KOS-a, kao i njegovom elitnom jedinicom kojoj je zadaća kontrola svih ljudi u DSZUP-u, ali i špijunskih operacija u inozemstvu.

- Jedino Tito i Ranković, ministar unutarnjih poslova, nisu pod kontrolom te jedinice - tvrdi prijatelj izvora A-IV te dodaje kako Odjel XII, jedna od najvažnijih grupacija unutar DSZUP-a, ima svoje ‘ljude’ koji rade undercover u svakoj bitnoj tvornici ili uredu u zemlji.

Precizira da se najviši dužnosnici KOS-a i DSZUP-a obučavaju na Saveznoj centralnoj školi državnog sekretarijata za unutrašnje poslove u Beogradu. Njihova obuka traje četiri godine, dok niži dužnosnici pohađaju tzv. Republičke škole ili tečajeve po pojedinim republikama.

Dva smjera školovanja

- Zbog nedostatka kvalificiranih agenata počeli su nedavno s regrutacijom diplomaca s pravnih škola - tvrdi ‘prijatelj’. Posebno naglašava i školu u Kamenicama, gdje se obučavaju KOS-ovci koji će trajno raditi u policiji. U njihovoj obuci, tvrdi, osim domaćih instruktora, koriste i bivše njemačke kontraobavještajce koje tamo drže kao zarobljenike.

U Kamenici, tvrdi, postoje dva smjera - diplomatski i unutrašnji, na kojem uče zakonodavstvo, detektivski rad, nadzor, korištenje radijima i prijamnicima te polažu vožnju iz svih vrsta vozila.

KOS i DSZUP imaju, navodi, tri vrste suradnika: informante, agente i rezidente.

Informanti trebaju biti pouzdani i plaća im se od slučaja do slučaja, dok se agente često regrutira među režimu neprijateljskim osobama kojima bi moglo prijetiti ne više od pet godina zatvora. Njima se, pri regrutaciji, obećaje da ih, ako odrade posao i zadovolje, neće kazneno goniti. Plaća im se po ispunjenju zadatka i oni se infiltriraju u opozicijske redove.

Rezidenti se odabiru među najlojalnijim članovima stranke i njihov je zadatak skupljati informante i proslijeđivati izvještaje svakih 14 dana. Imaju, tvrdi ‘prijatelj’, civilne poslove, dakle zaštićeni su i često ni sami ne znaju za koga rade - KOS ili DSZUP.

Prije regrutacije detaljno ih se provjerava, a postoje i određena pravila. Primjerice, informator mora biti dobar komunist, ne smije piti alkohol i mora biti u stanju šutjeti, mora imati dobar ugled, znati pisati i čitati te posjedovati izvanredan talent za pamćenje i promatranje.

Za agente u inozemstvu pak, navodi se u izvještaju, postoje malo drugačija pravila. Njih se ponekad privlači visokom plaćom ili dozvolom da rade na crnom tržištu.

Izbjeglički kampovi

Agenti koji su primjerice poslani u Austriju ili Zapadnu Njemačku dobili su točne upute što trebaju raditi - upoznati se sa svojim prebivalištem, locirati izbjegličke kampove i kontaktirati pridošlice ta doznati sve o njima.

- Moraju negirati znanje o DSZUP-u i KOS-u. Moraju pokušati upoznati stare i neinteligentne emigrante i doći u kontakt sa ženama bez novčanih sredstava, primjerice studenticama - navodi se.

Ako su u dotičnu zemlju ušli ilegalno, moraju naći posao i priskrbiti si dokumente te stupiti u kontakt s konzulatom i davati mu izvještaje preko posrednika - isključivo studenta.

- Rokova za obavljanje posla nema, osim u slučaju otmice ili likvidacije. U tom slučaju, agent nije uključen direktno, on je zadužen za pripremu točnog plana i ako je potrebno ima sliku osobe koja će biti oteta ili ubijena. Slučajevi otmice ili ubojstva moraju u svakom slučaju imati osobno odobrenje ministra unutarnjih poslova Rankovića, jer takve zadatke izvode specijalno obučene osobe - navodi u svom izvještaju prijatelj izvora A-IV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:52