HDZ-ov ZASTUPNIK

Čičak dodijelio posao Peteku prije raspisivanja natječaja? ‘Pročelnik je fulao godinu u papirima‘

‘Neću odstupiti. Zašto bih? Ne vidim da sam učinio nešto krivo‘, poručuje načelnik Rugvice
Krešo Petek i Mato Čičak
 Jutarnji list

- Ne mislim odstupiti. Ne vidim da sam nešto krivo napravio. Nitko iz stranke nije mi ništa rekao o tome da se razmatra moje razrješenje - rekao nam je u kratkom razgovoru Mato Čičak, novi zastupnik HDZ-a i načelnik Općine Rugvica, koji je nedavno ušao u Sabor kao zamjena velikogoričkog gradonačelnika Dražena Barišića.

Pitanje bi li Čičak trebao odstupiti pojavilo se nakon što je zamijenio Barišića u saborskoj klupi jer je gradonačelnik Velike Gorice pod sumnjom da je pogodovao tvrtki Elektrocentar Petek da dobije gradske poslove.

Međutim, ispostavilo se da je i 37-godišnji načelnik Rugvice davao poslove Elektrocentru.

Istraga korupcije

Iako je Čičak ustvrdio da već dvije godine Rugvica nije poslovala s tvrtkom Kreše Peteka koji je, u paru s Barišićem, pod istragom za korupciju, dokumentacija lanjskog natječaja energetske obnove ga demantira. Pritom je to i manji problem. Veći je onaj da je sporni natječaj, vrijedan 10 milijuna kuna, Petek dobio prije nego je i raspisan, što je vidljivo i u dokumentaciji.

Naime, iz Oglasnika javne nabave vidljivo je da je dokument o izboru Peteka za izvođača radova energetske obnove objavljen u srpnju 2019. Ipak, u samom dokumentu stoji da je Čičak tu odluku potpisao u rujnu 2018. Osim toga, ponude ostalih ponuđača zaprimljene su u listopadu, dakle mjesec dana poslije odluke kojom je Petek dobio posao. Drugim riječima, Petek je izabran za izvođača radova prije nego su ponude ostalih ponuđača zaprimljene.

Sada, ili je došlo do zabune s datiranjima ugovora ili je načelnik Čičak, kako tvrde iz SDP-a, uključen u "kombinacije" zbog kojih su Petek i Barišić pod istragom. Kontaktirali smo Čička, koji je sve to demantirao i rekao da je došlo do zabune.

- Pročelnik je pogriješio, čovjek je fulao godinu u dokumentima, ako pogledate cijelu dokumentaciju, to će vam biti jasno - odgovorio nam je Čičak.

Naime, u odluci o izboru izvođača radova trebala je biti 2019. godina, a ne 2018. Greška se potkrala, kaže, ali će njegov ured ubrzo izdati dokumente s točnim datumima. No, tu je novi problem. Ako je ugovor sklopljen 2019., to bi značilo da Čičak nije govorio istinu kada je rekao da Općina Rugvica nije poslovala s Elektrocentrom Petek posljednje dvije godine.

No, Čičak se s time ne slaže. Kaže da je za projekt energetske učinkovitosti izabrana tvrtka Elos iz Solina kao nositelj projekta, a Petek je samo podizvođač.

Petek samo podizvođač

- Tvrtka Elos dobila je posao vrijedan 7,3 milijuna kuna, a Elektrocentar Petek samo dio od toga, odnosno 350.000 kuna.

Oni su radili samo demontažu postojećih i montažu novih rasvjetnih tijela - rekao je Čičak, tvrdeći da posao nikada nije direktno dodijeljen Elektrocentru. Pritom je ustvrdio da Petekova tvrtka ni prije ni kasnije nije ništa radila u općini Rugvica.

Ipak, Elektrocentar je 2014. i 2017. radio rekonstrukciju i dogradnju na čvoru Rugvica na autocesti, a 2013., u zajednici izvođača, pripremne radove za dolazak trgovca namještajem Ikea za 15 milijuna kuna. No, to su naručile Hrvatske autoceste, a Čičak tada nije još bio načelnik. Zbog svega toga, smatra, nema razloga da napusti svoju poziciju zastupnika. Ipak, šef HDZ-a Andrej Plenković smatra da bi Čičak to sve trebao pojasniti.

- On mora sve to sam pojasniti. Pitat ću ga, ali neka pojasni javnosti, to je važnije - komentirao je. Iako su neki članovi HDZ-a u kuloarima komentirali kako bi i Čičak zbog svega mogao napustiti Sabor, za sada o tome u stranci nema nikakvih informacija.

- O tome u stranci nije bilo nikakvih razgovora - rekao nam je jučer sugovornik iz HDZ-a. Inače, za danas je u hotelu Westin najavljeno održavanje zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Kažnjen zbog nelegalizirane kuće

Pojavile su se jučer informacije da je Mato Čičak iskoristio izmjene prostornog plana općine Rugvica kako bi prenamijenio svoju livadu u građevinsko zemljište.

Osim toga, kuća koju je kupio 2017., i u kojoj živi u Rugvici, a koja vrijedi milijun kuna, prema podacima iz imovinske kartice, nije legalizirana. Za to je u lipnju platio kaznu od oko četiri tisuće kuna. Čičak, međutim, odbacuje te navode i tvrdi da ga se pokušava diskreditirati zbog ulaska u Sabor.

- Moja kuća je i prije i kasnije bila legalna, odbacujem tezu da je bila nelegalna, imam oba dokumenta, rješenje o uvjetima građenja i kompletnu legalizaciju koja to dokazuje - izjavio je. Kako kaže, njegova kuća ima pravomoćnu građevinsku dozvolu iz 2009. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:12