STIŽU VIŠE CIJENE

'CIGARETE ĆE BITI SKUPLJE DO 1,6 KUNA' Linić stao u obranu pušača

Zbog novih trošarina, cijene ne bi trebale porasti više od 1,62 kune po kutiji cigareta. Ministarstvo prijeti dodatnim povećanjem trošarina ako duhanske tvrtke prekomjerno podignu cijene
 Arhiva

ZAGREB - Ministarstvo financija priopćenjem je odgovorilo na najave proizvođača cigareta kako će cijene po kutiji porasti između 2 i 5 kuna nakon najnovijeg podizanja trošarina.

- Najavu povećanja maloprodajnih cijena cigareta na teret potrošača smatramo prekomjernim i neopravdanim, stoji u priopćenju.

CIGARETE POSKUPLJUJU OD 2 DO 5 KUNA Nove trošarine na duhan zbog ulaska u Europsku Uniju

Prema tvrdnjama ministarstva, najviše se povećava trošarina na cigarete čije se cijene kreću do 18 kuna, i to za 1,62 lipe. Trošarine na cigarete maloprodajnih cijena od 19 kuna povećavaju se za 90 lipa, a one cjenovnih kategorija od 20 do 35 kuna povećavaju se od 0,54 do 0,69 lipa.

Ministarstvo podsjeća kako su određeni proizvođači duhanskih proizvoda već tijekom svibnja ove godine povećali maloprodajne cijene svojih cigareta, dakle prije nego što je Vlada Republike Hrvatske donijela Uredbu o povećanju visine trošarina.

- Stoga smatramo prekomjernim i neopravdanim najavu proizvođača o daljnjem podizanju maloprodajnih cijena zbog povećanja trošarina iznad prethodno navedenih iznosa jer bi svako daljnje povećanje značilo isključivo povećanje prihoda proizvođača duhanskih proizvoda na teret potrošača, tvrdi Ministarstvo.

Ministarstvo je u priopćenju i zaprijetilo duhanskim tvrtkama kako će, ukoliko podignu maloprodajne cijene cigareta za iznos veći od povećanja trošarina, razmotriti mogućnost daljeg povećanja trošarina, kako bi se razlika u cijeni uplatila u državni proračun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:22