DRASTIČNA PROMJENA

Cijela država pod uzbunom, meteorolozi u specijalnom priopćenju: ‘Stižu opasne pojave‘

Državni hidrometeorološki zavod iznio je detalje o velikoj promjeni vremena koja nas sve očekuje
 Ante Čizmić/Cropix, DHMZ

S 1. prosincem počinje klimatološka zima (kalendarska počinje 21. prosinca), a već prve njene dane obilježit će zimski uvjeti - snijeg, susnježica, poledica, obilna kiša, jaka i olujna bura i jugo!, upozorili su u specijalnom priopćenju povodom predstojećih vremenskih neprilika iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

- U srijedu i četvrtak u Genovskom zaljevu se stvara ciklona koja će se, prema najnovijim dostupnim prognostičkim izračunima, najvjerojatnije premještati nad Jadran (Slika 1.). Položaj i kretanje središta te ciklone u prethodnim su izračunima pokazali stanovitu nepouzdanost i skokovitost što je rezultiralo i određenim promjenama u prognozi zimskih vremenskih obilježja koja se predviđaju za srijedu i četvrtak. Dakako, razvoj situacije neprekidno se i pozorno prati i dalje, naveli su u DHMZ-u.

image
Slika 1. ECMWF prognoza tlaka zraka i temperature na 2 m visine, 3. 12. 2020. u 00 UTC.
DHMZ

- Prema istoku kontinenta smještena je anticiklona u kojoj se nagomilao vrlo hladan zrak. U kombinaciji s navedenom ciklonom, koja donosi vlažan zrak s juga, u našim će krajevima biti oborina, ponegdje i obilnih. Jačat će i vjetar - jaka i olujna bura na sjevernom Jadranu, u Dalmaciji jako i olujno jugo i istočnjak. Na udare brzina vjetra mjestimice veća i od 90 km/h (Slika 2.). U četvrtak će bura na sjevernom Jadranu slabjeti.

image
Slika 2. ALADIN-HR prognoza brzine udara vjetra na 10 m visine, 3. 12. 2020. u 00 UTC.
DHMZ

Prije srijede uglavnom će još biti suho, a u srijedu na Jadranu kiša, u zapadnim krajevima unutrašnjosti snijeg, najprije u gorju (u istočnim krajevima u srijedu većinom bez oborina, a zatim malo kiše). No po visini će ispred ciklone s juga postupno pritjecati topliji zrak zbog čega će snijeg postupno prijeći u zrnca, susnježicu i kišu, najprije u južnoj Lici i središnjim predjelima. Zbog hladnog tla i prizemnih slojeva zraka velika je vjerojatnost smrzavanja kiša na tlu te upozoravamo na veliku vjerojatnost nastanka poledice (Slika 3.).

image
Slika 3. ECMWF prognoza vrste oborine, 3. 12. 2020. u 00 UTC.
DHMZ

Snježni pokrivač nastat će osobito u Gorskome kotaru i sjevernoj Lici, gdje će do kraja četvrtka snježne oborine vjerojatno biti obilnije uz visine snijega na tlu ponegdje više i od 20 cm. Susnježica i snijeg u srijedu su mogući i u unutrašnjosti Istre i podno Velebita nošene burom. Na Jadranu će biti obilne kiše, u Dalmaciji i grmljavine, a nerijetko se tijekom dva dana očekuje ukupno i više od 50 mm (Slika 4.). Upozoravamo da je u Dalmaciji lokalno moguće više i od 100 mm uz mogućnost bujičnih i urbanih poplava te – u kombinaciji s jugom - plavljenja riva.

image
Slika 4. ECMWF prognoza akumulirane oborine od 2. 12. 2020. u 00 UTC do 4. 12. 2020. 00 UTC.
DHMZ

Zbog svega opisanog, zimske će uvjete u srijedu i četvrtak pratiti i opasne vremenske pojave za koje tek slijede upozorenja: obilna kiša i olujni vjetar na moru, obilniji snijeg u gorju, snježni pokrivač ponegdje i u nizinama na sjeverozapadu, te kiša koja se smrzava na tlu i stvara opasnu poledicu. Upozoravamo i na probleme u prometu. Savjetuje se redovito pratiti prognoze i upozorenja na našim stranicama, te u skladu s time prilagoditi aktivnosti, a osobito putovanja, zaključuju u priopćenju meteorolozi DHMZ-a.

U njihovoj najnovijoj prognozi za srijedu navode da nas očekuje pretežno oblačno, na Jadranu s kišom, u unutrašnjosti snijegom, a ponegdje i kišom koja se smrzava u dodiru s podlogom. Na Jadranu i područjima uz njega oborina će mjestimice biti obilna, dok će na istoku biti rijetka pojava.

Deblji snježni pokrivač očekuje se u gorskim predjelima, a najveća vjerojatnost poledice bit će u južnoj Lici i središnjim krajevima.

Vjetar na kopnu slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena i jaka bura, mjestimice s olujnim udarima, u Dalmaciji jugo. Temperatura zraka na kopnu uglavnom između -4 i 2 °C. Na Jadranu najniža jutarnja od 3 do 8, na jugu i malo viša, a najviša dnevna temperatura između 5 i 10 na sjevernom dijelu te od 10 do 15 °C u Dalmaciji.

Zbog kiše, snijega i jakog vjetra za srijedu su za cijelu državu izdana upozorenja putem Meteoalarma. Crveni alarm na snazi je za Liku i Gorski kotar zbog obilnog snijega i kiše koja se može smrzavati u dodiru s tlom. Za podvelebitsko područje crvena uzbuna izdana je zbog snažnih udara vjetra.

Narančasta uzbuna na snazi je za sjeverozapadni dio unutrašnjosti i Banovinu zbog najavljene susnježice i snijega, a za Istru, sjeverno primorje i najveći dio otoka zbog olujnog vjetra. U ostatku Hrvatske na snazi je žuta uzbuna zbog vjetra, snijega ili kiše.

image
Upozorenja DHMZ-a putem Meteoalarma za srijedu
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 13:34