EUROPSKI IZBORI

Cijela oporba želi s Dalijom na izbore, a ona neće nikoga

Šef HSS-a Beljak smatra da bi udruženje ljevice bio pun pogodak: “S četiri mandata mogli bismo proglasiti pobjedu i probuditi razočarane birače”
 CROPIX

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak pozvao je prošlu subotu stranke ljevice da se pridruže Amsterdamskoj koaliciji i zajedno izađu na izbore. Njegova je računica jasna: “Udruživanje bi nam donijelo više mandata”.

Ali, ti mandati sami po sebi nisu toliko bitni - u percepciji građana ionako se smatraju dalekima od hrvatskih problema - koliko simbolički značajnima jer bi pokazali da HDZ ne može miran čekati sljedeće parlamentarne izbore.

“To bi bio pun i jedini pravi pogodak! S četiri mandata mogli bismo proglasiti pobjedu i probuditi apstinente i razočarane”, reći će Beljak, uvjeren da je to jedino razumno rješenje za ljevicu. Svi koji ostanu sa strane, svrstat će se među političke neznalice ili kao oni koji rade za HDZ. “Sve nove stranke mogu ‘uštipnuti’ nešto naših birača, ali same neće profitirati”, procjenjuje Beljak, koji drži da bi ujedinjena fronta mogla biti relevantna alternativa ovom sustavu te poziva i SDP da im se priključi i želi im da što prije prebrode svoje probleme.

SDP samostalno

Hoće li se odazvati? Ako je suditi po razgovoru s predstavnicima stranaka na ljevici do stvaranja jedinstvene koalicije koja bi udruženim snagama išla po mandate za Europarlament - za to postoje minimalne šanse. Ako i takve. SDP-ovci tu opciju i ne razmatraju. Najjaču političku monetu od novih snaga trenutno u svojim rukama drži Dalija Orešković, predsjednica novoosnovane stranke Start - za nju su, kako neslužbeno saznajemo, zainteresirani mnogi, i SDP, i grupacija oko Amsterdamske koalicije i platforma “Možemo”.

Svi bi je oni voljeli imati u svojim redovima. Na tu su se temu i vodili razgovori, ali nisu urodili nikakvim konkretnim rezultatom. Dalija Orešković, iščitava se iz njezinih intervjua, nije sklona sklapati saveze s postojećim političkim taborima jer smatra da su svoje adute potrošili, a da ona sama svoj politički put mora graditi oslanjajući se isključivo na vlastite snage i s novim licima pokazati i novi vjetar i identitet.

Arsen Bauk, predsjednik SDP-ova saborskog Kluba, odgovara protupitanjem: zašto bi se mi udruživali, kad stranke koje se sada uguravaju u prostor socijaldemokracije to nisu - to je jedino i isključivo SDP. Bauk smatra da je Amsterdamska koalicija na europskoj razini, na kojoj se konfrontiraju pučani i liberali, partner HDZ-u i živo ga zanima u koju bi se europsku obitelji oni svrstali.

Pojačanja

Prestrojavanje trupa uoči izbora za Europski parlament i službeno je počelo prošli vikend. Amsterdamska koalicija na Izbornoj skupštini na kojoj je jednodušno izabrana Anka Mrak Taritaš za predsjednicu obznanila je kako se okrupnila sa sedam stranaka: uz Glas, HSS, IDS, HSU, PGS, pridružit će im se i Demokrati Miranda Mrsića i Laburisti. Objavljena su i pojačanja, nove akvizicije, ugledna, javno afirmirana imena, Zoran Bahtijarević, bivši ravnatelj Klinike za dječje bolesti, ekonomist Damir Novotny, Diana Topčić-Rosenberg, stručnjakinja za dječja prava...

Istodobno, predstavila se i platforma “Možemo” - izrasla iz umrežavanja lokalnih građanskih, lijevih zelenih inicijativa i aktivista za zaštitu ljudskih prava. Otkrili su da su spremni “skočiti” na državnu razinu, da će svoje snage testirati na europskim izborima i boriti se za Hrvatsku kao egalitarno, demokratsko i održivo društvo.

Uz Tomislava Tomaševića, predsjednika koalicije Zagreb je naš i vijećnika u zagrebačkoj Skupštini, i Možemo je privuklo ljude zavidnih životopisa u svojim profesijama; docenticu na FPZ-u Danijelu Dolenec, Damira Bakića, profesora na PMF-u, aktivisticu za ljudska prava Sandru Benčić i Đuru Capora, odgajateljicu Iskru Mandarić...

Imaju li njihovi politički svjetonazori toliko dodirnih točaka da bi mogli nastupiti zajedno? Ako i imaju, to nove snage na političkoj sceni ne smatraju dovoljnim.

Novi političari

“Ne odbijamo kategorički suradnju, ali ono što smo jasno podvukli je da za nas nije opcija koalirati s desnicom, niti izlaziti na izbore s postojećim parlamentarnim strankama koje su pokazale svoje dosege i akrobacije preslagivanja. Osim toga, Amsterdamsku koaliciju ne smatramo ljevicom već liberalnim centrom.

Platforma Možemo! za nas je logičan nastavak djelovanja lokalnih inicijativa koje se godinama bave javnim interesom i zaštitom javnih dobara. To je naš DNA, koji nas doista razlikuje od drugih političkih aktera. Važno nam je uključiti nove ljude u politiku i mobilizirati građane, a ne baviti se klasičnom TV politikom”, pojasnit će Danijela Dolenec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 22:01