NASILJE NA PLATKU

Cijela Rijeka bruji o razlozima mlake reakcije policije, premlaćeni HGSS-ovac i dalje nije dobro

Postupanje policije trenutno je predmet brojnih spekulacija među Riječanima
 Riportal

Ne stišava se bura oko napada trojice MMA boraca na člana HGSS-a i njegovu djevojku na Platku, koji su teško pretučeni, a potom su udarce dobili i njihovi kolege koji su im pritekli u pomoć i pokušali zaustaviti Tiriela Luku Abramovića, Mateja Krunića i Lovru Pavelića.

Uz pitanja o policijskom postupanju, odnosno zašto policija napadače nije privela u pritvnorsku jedinicu i kazneno ih gonila, u riječkoj javnosti otvorilo se i pitanje sigurnosti na Platku, na kojemu ovo nije prvi incident s automobilima koji u večernjim satima "driftaju" po skijaškim i sanjkaškim stazama.

Jedan od takvih incidenata pamti se iz 2016. godine, kada je nasred skijaške staze u snijegu zaglavio također BMW, toga puta srebrne boje.

Zašto nema zaštitara na Platku?

Da se svake sezone događaju situacije u kojima pojedinci odlaze automobilom na stazu potvrdio je i direktor Goransko-sportskog centra Alen Udovič, koji upravlja Platkom, no istaknuo je i kako do sada nije bilo potrebe za angažiranjem zaštitara, budući da se skijalište zatvara u 16 sati, a takve stvari događaju se u večernjim satima, kada nema nikoga na stazi.

Incident s Platka ušao je tako i u riječku političku sferu, pa je gradski ogranak Možemo reagirao priopćenjem u kojem, među ostalim, ističu da su zgroženi "izostankom adekvatnog djelovanja i reakcije policije, koja je napad gotovo posprdno okarakterizirala kao drsko i nepristojno ponašanje, pritom namjerno zanemarujući činjenice da se radi o MMA borcima i da se jedna žrtva napada morala oživljavati".

"Policija je napadače naravno pustila kući, jer kako i ne bi kad je tata jednoga u HDZ-u, a u to policija ipak ne smije dirati, osim ako AP ne dopusti", poručili su iz Možemo!, dodajući da je ovaj grozan događaj ukazao u međuvremenu "na nedostatke u upravljanju Platkom, uključujući izostanak bilo kakve zaštite gostiju". Ističu da se na skijalištu nalazi i "popularni ugostiteljski objekt koji nudi alkoholna pića, a znamo da su alkohol i vožnja sjajna kombinacija".

"Potrebno je maksimalno smanjiti mogućnost ponavljanja ovakvih incidenata u budućnosti, a to se sigurno može učiniti angažiranjem zaštitarske tvrtke. Platak je i obiteljsko odredište, što potrebu pružanja zaštite njegovim korisnicima čini još i većom. Zašto nema zaštitara na Platku? Nije valjda PGŽ potrošila sve novce na najam zaštitara koji su prošlog ljeta čuvali propalo gradilište na Mrtvaški?", kazali su u riječkom Možemo!.

Dok u Primorsko-goranskoj županiji, u čijem je vlasništvu Platak, za sada šute, incident su u četvrtak osudili u Gradu Rijeci, gdje su istaknuli da očekuju da "policija nasilnike najstrože kazni i time pošalje poruku o nedopustivom ponašanju kojim su ugroženi ljudski životi".

"To nije samo pitanje remećenja reda i mira niti pitanje tučnjave. Radi se, sudeći prema medijskim izvještajima, o neopisivom divljaštvu koje je izvan svih civilizacijskih normi", istaknuli su u Gradu Rijeci, navodeći da je nasilje koje se dogodilo na Platku "ugrozilo sve posjetitelje izletišta" te da zabrinjava činjenica da su ozlijeđeni oni koji su napadnutom potrčali u pomoć.

Postupanje policije

Kako smo doznali, napadači Krunić i Pavelić rekreativci su u borilačkom sportu, dok je Tiriel Abramović, bivši skijaš, relativno poznat na amaterskoj MMA sceni koji prema podacima s Tapologyja iza sebe ima pet amaterskih MMA mečeva te je nastupao i u FNC-ovoj amaterskoj ligi gdje je upisao dvije pobjede.

U srijedu se oglasio i Mladen Kujundžić, predsjednik riječkog Dynamite Gyma u kojem je Abramović trenirao, koji je najoštrije osudio napad na HGSS-ovce i djevojku, te je kazao da je, čim je doznao o incidentu, tog člana izbacio iz kluba. Javili su se i iz Hrvatske MMA Unije, poručivši da najoštrije osuđuju svaki oblik nasilja izvan granica sporta te da ne podržavaju i ne odobravaju bilo kakva nasilna ponašanja.

"Upoznati smo s incidentom u kojem je sudjelovao jedan aktivni amaterski MMA borac, sad već bivši član kickboxing kluba Dynamite iz Rijeke. U ime svih naših članova želimo iskazati zgražanje nad svakim činom nasilja, kao i našu predanost u promicanju sportskog fair playa i pozitivnih vrijednosti ", kazali su.

Postupanje policije, koja se oglasila tek tri dana nakon incidenta i objavila da su protiv počinitelja, za sada, podignute samo prekršajne prijave, trenutno je predmet brojnih spekulacija među Riječanima, posebno u svjetlu činjenice da je Abramović sin šefa šumarije u Crnom Lugu, aktivan u lokalnom HDZ-u. Po neslužbenim informacijama, Marko Andrić, šef riječkog HGSS-a koji je bio svjedok napada i pokušavao spasiti kolegu od udaraca, pozvan je na davanje iskaza policiji tek u srijedu.

Iako se u medijima pojavila priča da je 43-godišnji HGSS-ovac zadobio ozlijede vratne kralježnice, a njegova djevojka krvarenje u plućima, neslužbeno smo u riječkoj bolnici doznali da se ipak ne radi o tim ozljedama te da su sve tri osobe, kojima je ukazana pomoć, odmah nakon toga puštene kući.

Marko Andrić ispričao je, pak, novinarima u srijedu da je njegov kolega zadobio brutalan udarac dok je pokušavao ustati s poda, nakon čega je pao u nesvijest te da su ga polegli na bok i izvukli mu jezik, kako se ne bi ugušio do dolaska Hitne pomoći. Kazao je i kako se kolega i dalje ne osjeća dobro, da ne može ni gledati u mobitel i dugo razgovarati te da posljednja tri dana provodi na relaciji bolnica - kuća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:33