ZARAŽEN I MARIĆ

Cijela Vlada ide po booster dozu: Još jednom pozivaju građane da se cijepe protiv koronavirusa

Pandemija koronavirusa ne posustaje, a među zaraženima je i ministar financija

Zdravko Marić

 Damjan Tadić/Cropix

Tisućama građana trenutno zaraženima koronavirusom pridružio se i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić.

- Nakon što se, tijekom vikenda, iz osobne odgovornosti testirao, ministru financija utvrđen je pozitivan nalaz - poručili su jučer iz Banskih dvora. Ministar Marić testirao se nakon što je član njegove obitelji razvio simptome zaraze, a pošto se test na prisustvo koronavirusa pokazao pozitivnim, epidemiološka služba odredila mu je desetodnevnu izolaciju.

- Potpredsjednik Vlade Marić osjeća se dobro te zasad nema nikakvih simptoma bolesti covid-19. Ostat će u izolaciji i obavljati svoje dužnosti od kuće te će slijediti sve upute liječnika i epidemiologa - poručili su iz Vlade, te najavili kako će se svi ministri uskoro cijepiti i trećom, takozvanom "booster" dozom.

Docjepljivanje

- S obzirom na to da se Zdravko Marić, kao i drugi članovi Vlade, početkom godine cijepio protiv koronavirusa, naglašavamo da nijedno od cjepiva ne štiti sto posto od mogućnosti zaraze, pa tako ni u slučaju cijepljenja protiv bolesti covid-19. To ne umanjuje povjerenje i važnost cijepljenja kao ključnog alata u borbi protiv pandemije koronavirusa jer cjepivo dokazano štiti od težih oblika i ishoda bolesti.

Kako su se članovi Vlade cijepili protiv covida-19 još u siječnju, odnosno u veljači ove godine, u idućem će razdoblju pristupiti i docjepljivanju takozvanom booster dozom koja se, slijedom preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, primjenjuje šest mjeseci nakon druge doze kako bi se produljilo trajanje zaštite. Više članova Vlade to je već i učinilo - rekao je jučer glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Ministar financija Zdravko Marić nije jedini član Vlade koji se zarazio koronavirusom nakon što je cijepljen, prije njega isto se dogodilo i potpredsjedniku Vlade Borisu Miloševiću te ministaru rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Josipu Aladroviću. Marićevi kolege Milošević i Aladrović zarazu su "pregazili" relativno bezbolno jer su nakon infekcija imali vrlo blage simptoine.

- Cjepivo učinkovito štiti od težih oblika bolesti, što potvrđuju podaci Ministarstva zdravstva i HZJZ-a prema kojima velika većina hospitaliziranih osoba, priključenih na respirator ili nažalost preminulih, nije bila cijepljena - naglasili su iz Vlade te još jednom pozvali sve građane koji se još nisu cijepili da to svakako učine, a one koji jesu da se čim prije cijepe i trećom, booster dozom.

Oboren rekord

- Apeliramo na sve naše sugrađane, koji to još nisu učinili, da se cijepe i zaštite. Pozivamo i sve one koji su drugu dozu primili prije šest ili više mjeseci, a osobito one koji su stariji ili imunokompromitirani da se docijepe dodatnom dozom što prije - poručio je glasnogovornik Vlade.

Nakon što je u subotu oboren rekord sa 7094 potvrđenih novih slučajeva infekcije, jučer su iz Nacionalnog stožera civilne zaštite izvijestili da je unazad 24 sata zabilježeno 4159 novozaraženih. U istom razdoblju obavljeno je 9776 testova, što znači da je čak 42,5 posto uzoraka bilo pozitivno na koronavirus.

Stožer je jučer izvijestio da je u posljednjih 24 sata od komplikacija uzrokovanih covidom-19 preminulo pedeset osoba. Jednaki broj umrlih zabilježen je i dan prije.

Trenutačno je 32 tisuće građana zaraženo koronavirusom, od kojih je 1848 na bolničkom liječenju. Na respiratoru je jučer bilo 248 pacijenata, 14 više nego dan ranije. Dosad je u Hrvatskoj utrošeno ukupno 3,690.148 doza cjepiva. U subotu je potrošeno 14.259 doza, a od toga su 9672 osobe cijepljene prvom dozom.

Zaključno s jučerašnjim danom 1,948.738 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za njih 1,820.138, što znači da je dosad cijepljeno 53,81 posto punoljetnih građana.

Odgovornost građana

Vrlo teška epidemiološka situacija trenutno vlada i u nama susjednim zemljama, koje također muku muče kako da sve svoje građane uvjere da se cijepe. U želji da potakne entuzijazam za cijepljenje, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer se cijepio trećom dozom kineskog cjepiva Sinopharm.

Poručio je kako je država pogriješila što je besplatno u bolnicama liječila i cijepljene i necijepljene građane, ali je i preuzeo dio krivnje za očito nedovoljno dobro upravljenje korona-krizom u Srbiji.

U izravnom TV prijenosu, pred kamerama nekoliko televizija s nacionalnom frekvencijom, Vučić je rekao kako preuzima dio krivnje za to što država nije "na vrijeme imala najpametnija rješenja" u borbi za suzbijanje epidemije. Srbija je dosad cijepila više od tri milijuna stanovnika, a izvješća liječnika s covid-odjela pokazuju da je u petom valu koronavirusa iznimno visok postotak necijepljenih pacijenata koji dospiju na intenzivnu njegu.

- Mogli smo, a da ne bude suprotno Ustavu, besplatno liječiti cijepljene, a necijepljene besplatno, ali samo do razine uplaćenih godišnjih zdravstvenih doprinosa, a da ostalo bude plaćeno. To bi bilo apsolutno fer - rekao je Vučić i naglasio da se toga, "nažalost, nije na vrijeme sjetio" jer se "previše vjerovalo u savjest i odgovornost ljudi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:41