SINIŠA HAJDAŠ DONČIĆ

‘Cijeli prijepor i bijes proizlazi iz čišćenja baze podataka. Sada smo očišćeni, spavam bolje nego ikad‘

Na pitanje vodi li Peđa Grbin stranku u propast, Hajdaš Dončić kazao je da je Grbin širok demokrat koji je postupak vodio predugo.
Siniša Hajdaš Dončić
 Boris Kovacev/Cropix

Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik SDP-a, bio je gost RTL-a Danas u kojem je govorio o budućnosti stranke nakon nakon turbulentnih događanja zadnjih tjedana.

Posjetimo, loši odnosi u SDP-u i loše funkcioniranje Kluba zastupnika u Saboru kulminiralo je jučer kada je predsjedništvo SDP-a iz stranke izbacilo sedmero saborskih zastupnika koje su detektirali kao 'kolovođe pobune', a među njima je i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić. Nakon odluke Predsjedništva Domagoj Hajduković odlučio je sam otići iz stranke jer 'ne želi biti u stranci u kojoj se pluralizam i različita mišljenja ne uvažavaju".

Hajdaš Dončić se na početku osvrnuo na izjavu premijera da je ovo što se događa u SDP-u loše i da su pali na niske grane te da pokazuju duh netolerancije.

"Ne znam odakle mu pravo da se petlja u unutarnje odnose druge političke stranke. Ako se sjećamo HDZ-a, imali su puno turbulencija tijekom povijesti, preživjeli su. Može se držati svoje stranke i boriti se u njoj protiv korupcije koju nikad nije očistio, ali to je stvar HDZ-a", kazao je.

Odgovorio je na pitanje je li računao da će 18 zastupnika okrenuti leđa stranci.

"Krenuli smo u postupak koji se zove revidencija gdje smo naišli na svakakve čudnovate stvari o kojima nismo javno komunicirali i ne želimo jer nam je stalo ne samo do brenda SDP-a nego i normalne komunikacije koja mora postojati kao SDP kao tvrtka. Nije dobro iznositi stvari na koje smo naišli. Cijeli prijepor i bijes proizlazi iz čišćenja baze podataka i članstva sukladno nalazima Državne revizije i Agencije za zaštitu osobnih podataka", kazao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje smatra li da su pretjerali u stranci odgovorio je da nisu.

"Bolje imati čisti početak, do parlamentarnih izbora je 3 godine. Imamo definitivni mir, očišćeni smo i možemo se baviti isključivo politikama. Ne treba raditi neke scene, idemo se svi uozbiljiti i raditi svoj posao. Kolegama i kolegicama koje su osnovali novi klub, želim im sreću, vidjet ćemo gdje će završiti", kazao je.

S obzirom da nije htio iznositi podatke, Hajdaš Dončiću postavljeno je pitanje ima li u SDP-u posla za institucije. Kazao je da su sve riješili između sebe.

"Te stvari se nisu trebale tako raditi. Glavni odbor je s tim upoznat i drago mi je što to nije iscurilo van", kazao je.

Na pitanje vodi li Peđa Grbin stranku u propast, Hajdaš Dončić kazao je da je Grbin širok demokrat koji je postupak vodio predugo.

"Kao demokratska stranka smo prošli sve institucije, to je trebalo riješiti puno ranije. Ali zbog njegove prevelike demokratičnosti to se malo odužilo. Ispričavam se i vama i građanima što smo se zadnjih par mjeseci bavili sami sa sobom. Taj proces je jučer završen", kazao je Hajdaš Dončić.

Kazao je i da izbacivanje Bernardića i ekipe nije bila osveta za prijašnje suspenzije njega i Grbina.

"Kad smo bili suspendirani poštovali smo odluku Glavnog odbora ali smo nakon toga izašli na parlamentarne izbore kao zadnji na listi i dobili najveći broj preferencijalnih glasova. Nama su uvijek važni građani ili birači, nego nekakve unutarstranačke poštapalice, dokolice ili slično", kazao je.

"Ovdje se radilo o četvorici isključenih koji nisu bili isključeni nego u procesu revidencije nisu ponovno evidetirani odlukom gradske organizacije Grada Zagreba. Nakon toga je ta odluka konačna. Ne može osoba koja je isključena iz stranke biti u Klubu i imati funkciju", kazao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje hoće li s novim klubom socijaldemokrata SDP surađivati u Saboru oko oporbenih inicijativa, Hajdaš Dončić je kazao da ne vidi razloga zašto suradnje ne bi bilo.

"Trebat će potpisi njima i nama za određene zakone i prijedloge", kazao je.

Na konstataciju da je rejting SDP-a nizak, Hajdaš Dončić je kazao da živimo u turbulentnom vremenu.

"Gledajte što se događa u drugim državama. Stranke se mijenjaju. SDP sigurno u životu neće imati partnera poput HSS i HNS koji su propali. Dolaze novi partneri. Da li je to Možemo ili neka nova lijeva platforma, živi bili pa vidjeli, a brend SDP-a će ostati. Različiti komentatori sad je vrijeme da se pljuje po SDP-u. Gdje smo se raspali? Jesu li gradonačelnici izašli iz stranke? Ne. Župani? Ne. Radi se o 18 ljudi od 15 tisuća koji su izašli iz stranke. Bit će kolateralnih izlazaka. To nije raskol. Raskol bi bio da je od 60 načelnika i gradonačelnika otišlo 30 na jednu stranu, a 30 na drugu. Nažalost najviše je vidljiv Klub saborskih zastupnika. Njih 18 je odlučilo potražiti sreću pod nekim drugim kišobranom. Nikad bolje ne spavam nego sad. Ovo je super", kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 16:29