StoryEditor
REAKCIJA

'CIJELI ŽIVOT SAM RADIO...' Ministar Kujundžić u priopćenju pokušao objasniti kako je njegova supruga u Zagrebu kupila kuću vrijednu 1,4 milijuna kuna

Milan Kujundžić
 Marko Todorov / CROPIX

Nakon što je portal Telegram danas objavio kako je obitelj ministra zdravstva krajem prošle godine kupila još jednu kuću u Zagrebu, Milan Kujundžić reagirao je priopćenjem za javnost, javlja N1.

Njegovo objašnjenje prenosimo u cijelosti:

Možda će zvučati patetično ili “opravdavajuće”, ali u slučaju mog životnog puta krajnje realno: cijeli život sam radio, cijeli život sam stvarao, cijeli život sam štedio i cijeli život sam bio u kreditima.

Glede pisanja portala Telegram o kupnji kuće u Zagrebu opetovat ću što sam odgovorio navedenom portalu. Pred kraj svog radnog vijeka moja supruga i ja smo zaključili da bi za “mirnu i sigurnu starost” bilo dobro investirati u kupnju nekretnine.

Stoga smo odlučili kupiti kuću u Zagrebu u vrijednosti 195.000 eura (protuvrijednost u kunama). S obzirom da godinama, a i sada, imamo mjesečni zbroj plaća preko 40.000 kuna odlučili smo podići kredit, uložiti ušteđevinu i nešto posuditi od prijatelja.

100.000 eura smo podigli kredit u PBZ-u, 55.000 eura platili iz ušteđevine koja je na računu u PBZ-u, a 40.000 eura privatno posudili od prijatelja (ugovor o pozajmici kod kupnje kuće ovjeren kod javnog bilježnika i novac uplaćen na račun prodavatelja kuće).

Dakle, sve transparentno i zakonito. Kupnju kuće sam prijavio Povjerenstvu", poručuje ministar Kujundžić.

Podsjetimo, Telegram je objavio kako je Tatjana Kujundžić kupila kuću za 1,462.500 kuna. Podigla je kredit u iznosu od 750.000 kuna. No, tim kreditom pokriveno je samo pola cijene koju je platila; do punog iznosa nedostaje 712.500 kuna...

Ministar je pri obveznom nadopunjavanju imovinske kartice upisao kako su do nove nekretnine došli “kupnjom od drugih izvora dohotka, novčanom pozajmicom te zaduženjem kod banke (kredit)”.

No, kako javlja Telegram, iz imovinske kartice nisu vidljiva sredstva iz kojih je obitelj Kujundžić mogla isplatiti ovu nekretninu do kraja. Ministar je u razgovoru za ovaj portal kazao kako je od nekoga posudio 300.000 kuna no iznos te pozajmice nije upisao u karticu niti je otkrio kod koga se zadužio. Nadalje, za ostatak iznosa od 412.500 kuna tvrdi da je podmiren iz štednje, no to se ne poklapa s podacima koje je dostavio Povjerenstvu za sukob interesa, navodi Telegram.

U odgovoru za Telegram, Kujundžić je kazao kako su “posudili 300.000 kuna od obiteljskog prijatelja”, no nije htio odgovoriti od koga je posudio novac ni kakav je otplatni plan, odgovarajući tek kako će “posuđeni novac, naravno, biti vraćen”.

To nije jedini problem s ovom nekretninom. Naime, Kujundžićeva supruga kuću je platila 1,462.500 kuna, iz kredita je od toga financirano 750.000 kuna, za 300.000 kuna ministar tvrdi da je posudio od prijatelja, što znači da do punog iznosa nedostaje 412.500 kuna. U odgovoru za Telegram ministar je kazao kako je taj iznos “podignut s računa u PBZ-u”. No, od 2016. godine do danas, u ministrovoj imovinskoj kartici stoji kako supruga i on imaju 275.000 kuna ušteđevine. Taj iznos ostao je nepromijenjen i nakon što su kupili kuću.

Kako i danas piše da imaju tih 275.000 kuna na štednim knjižicama, nejasan je ministrov odgovor da su “415.000 kuna podigli s računa u PBZ-u”. Kada mu je postavljeno pitanje o tome, ministar nije dao konkretan odgovor. Izjavio je samo kako supruga i on zajedno zarađuju više od 40.000 kuna mjesečno te uspijevaju štedjeti jer “žive relativno skromno”.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je da će napraviti redovitu provjeru podataka iz izvješća o imovinskom stanju s podacima prikupljenim od nadležnih tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 07:50