IVANA MARKOVIĆ

‘Cijelu godinu me terorizirao, imam sto metara dokaza! Znate što je napravio na stubama Gradske uprave?‘

Gradonačelnica Supetra kaže da je podnijela kaznenu prijavu te da podiže i privatnu tužbu protiv muškarca koji ju je uhodio
Ivana Marković
 Niksa Stipanicev/Cropix

- Proživljavala sam pravu agoniju, započela je svoju priču gradonačelnica Supetra Ivana Marković. U svibnju je treći put izabrana na tu poziciju, a upravo zbog dužnosti koju obnaša, ova SDP-ovka smatra da se našla na meti muškarca koji njoj, obitelji i bliskim prijateljima, nije dao mira, piše Slobodna Dalmacija.

- Terorizirao me gotovo godinu dana. Isprintano je sto metara dokumentacije za kaznenu prijavu i privatnu tužbu. To je prestrašno za čitati što se pisalo. Nisam imala želudac za to čitati, ponajviše da psihički ne potonem. Bila sam izložena torturi bez mogućnosti da se zaštitim. Sve je počelo u srpnju 2020. i nastavilo se do lokalnih izbora. Cilj je bio da me se psihički destabilizira i prikaže moralno upitnom osobom, kako bih odustala od kandidature, govori Marković.

- Ta osoba je s lažnog profila na Facebooku pisala gnusne laži o meni, montirala svakakve fotografije. Kulminiralo je kad je na stapenicima Gradske uprave ostavio prijetnju s potpisom tog lažnog profila nakon čega sam ga prijavila policiji. Nije mi smetalo što se zadirao u mene, već u moju obitelj, kolege i prijatelje, koji nisu javne osobe. To je bila takva boleština da ju je teško opisati. Kako sam po naravi tvrdoglava i uporna osoba poduzela sam sve moguće radnje da saznam tko mi to radi, a i kako se tako nešto ne bi dogodilo drugome.

Ubrzo je shvatila da u Hrvatskoj ne postoji zakonski okvir na osnovu kojeg može tužiti svog progonitelja preko lažnog profila. K tome je gotovo nemoguće doći do imena i prezimena osobe, zbog čega je u prosincu prošle godine pisala i premijeru Andreju Plenkoviću pozvavši ga na veću odgovornost u rješavanju problema govora mržnje.

- Danas svatko može otvoriti lažni profil i pisati vam što ga je volja, a vi ste nemoćni. Mene se pratilo gdje sam parkirala automobil, kad sam išla u Split, tko me tamo dočekao, kad sam se vratila. Sve je bilo dokumentirano fotografijama. Svjesna sam kako sam kao javna osoba podložna kritikama, ali jedno je javna kritika, a drugo kad vas netko konstantno uznemirava, prati i dira vam se u obitelji.

Policija joj je netom prije lokalnih izbora kazala da je otkrila o kome se radi. Tada je Marković na Faceboku napisala post u kojem je objavila ime i prezime muškarca i naziv lažnog profila. Nakon toga uznemiravanje je prestalo.

- Ja tu osobu ne poznajem, nikad nismo imali kontakt niti sam mu išta nažao napravila. Koliko znam bio je priveden na razgovor. Preko odvjetnika sam poslala kaznenu prijavu i upravo podižem privatnu tužbu za naknadu štete, zaključila je gradonačelnica Supetra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:14