PLENKOVIĆ NA VLADI

‘Cijena goriva je 2 kune manja nego što bi bila da nismo intervenirali. Ako će biti potrebno, opet ćemo reagirati‘

Očekuje se da će se uvodno javnosti obratiti premijer Andrej Plenković i komentirati aktualnosti

Andrej Plenković

 Goran Mehkek/Cropix

U četvrtak rano poslijepodne održana je sjednica Vlade RH. Premijer Andrej Plenković je uvodno komentirao aktualnosti, a započeo je osvrtom na summit Krimske platforme koji je održan u Zagrebu.

- Vrlo smo jasno podržali integritet i suverenitet Ukrajine. Poslali smo poruku podrške Vrhovnoj radi. Poslali smo poruku da je Hrvatska zajedno s brojnim zemljama na tragu poštivanja međunarodnog prava i iskaza solidarnosti. Biti na strani Ukrajine znači biti na pravoj strani povijesti, rekao je Plenković u osvrtu na summit Krimske platforme.

Plenković je govorio i o sastanku Europskog vijeća, kaže da je obilježen temom plina. Reakcije na europskim burzama su pokazale da je ova tema u domeni reguliranja od strane ministara energetike EU-a i ACER-a.

- DZS je revidirao rast kretanja BDP-a, svoju procjenu rasta od 10,3 posto su revidirali na 13,1 posto u 2021. godini. Jedino Irska ima veću stopu rasta, izjavio je Plenković.

Govorio je i o cijenama naftnih derivata. Ograničenje cijene ovog tjedna nije produženo, a premijer kaže kako će dva tjedna pratiti situaciju na tržištu i ponovno reagirati na način koji će ublažiti efekte i za građane i za gospodarstvo.

image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix

- Danas je cijena goriva oko 2 kune manja nego što bi bila da Vlada nije ograničila trošarine, kaže.

Što se tiče Schengena, premijer kaže kako EP 10. studenog raspravlja i glasa o mišljenju o primanju Hrvatske u schengenski prostor.

- Intenzivno radimo na ostvarenju ova dva cilja u okviru integracije u EU, kaže premijer govoreći o Schengenu i uvođenju eura.

Izdvojio je i jučerašnji dogovor s predstavnicima sindikata državnih i javnih službi.

- Napravili smo kompromis koji je iskorak i sa sindikalne strane i sa strane Vlade. Dogovor je fiskalno održiv i prati ekonomsku situaciju, ustvrdio je premijer.

Na Vladi će se danas naći Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Agenciji za odgoj i obrazovanje, kao i Prijedlog uredbe o izmjeni Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:17