VELIKA ŠKRTICA

Cijena jedne od ključnih namirnica u Hrvatskoj među najnižima u Europi! Ali, nisu svi sretni zbog toga...

U Sloveniji se za litru tog proizvoda izdvaja minimalno 2,40 eura. Skupo je i u Češkoj, i u Slovačkoj, i Poljskoj...


Cijena suncokreta sve se više stabilizira na svjetskim burzama

 Goran Mehkek/CROPIX

Nakon što je Vlada u utorak objavila nove regulirane cijene za osam proizvoda, cijena litre suncokretova ulja je s 1,86 pala na 1,7 eura, što znači da će domaći potrošači za litru te namirnice sada u bivšoj valuti izdvajati 12,75 kuna.

Suncokretovo ulje dugo nije bilo jeftinije, no još je zanimljivije da je cijena tog proizvoda u Hrvatskoj među najnižima u Europi. Okolne zemlje sve redom imaju drastično više cijene, a jedna od najviših je u Austriji u kojoj litru suncokretova ulja praktički nije moguće kupiti za manje od 3,25 eura.

Prema podacima koje je prikupio Jutarnji list, suncokretovo ulje jeftino je još u Mađarskoj, u kojoj ga je moguće kupiti po cijeni od dva eura, dok se u susjednoj Sloveniji za litru tog proizvoda izdvaja minimalno 2,40 eura (nižu redovnu cijenu od toga nismo uspjeli pronaći).

Ulje je skupo i u Češkoj, ali i u Slovačkoj - u prvoj najniže redovne cijene kreću se oko 70 čeških kruna, što je 3,1 euro, dok se cijena u Slovačkoj kreće od najnižih 2,50 pa sve do 3,90 eura za jednu litru.

Provjerili smo situaciju i u Poljskoj - u njihovim trgovinama cijena litre suncokretova ulja doseže 12,99 poljskih zlota, odnosno 2,7 eura, što je također znatno više nego u Hrvatskoj, a to je ujedno i najniža redovna cijena koju smo za ovaj proizvod uspjeli pronaći u toj zemlji.

Kako je za Jutarnji list poručio predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, ograničenje cijene ove namirnice dugoročno je mjera od koje proizvođači na području Hrvatske neće imati velike koristi, a u konačnici onda možda ni potrošači s obzirom na to da bi se gospodarski subjekti mogli okrenuti izvozu jer će im se on pokazati profitabilnijim.

Što bi bilo bez mjera

"To je kratkoročna mjera od koje najveću korist ima građanstvo, ali i ta je korist ograničena s obzirom na prosječnu godišnju konzumaciju suncokretova ulja u domaćim kućanstvima. Nažalost, takvom se mjerom dugoročno loše utječe na proizvođački sektor, posebno ako se ne osmisli neki model uz pomoć kojega bi se sektoru vraćao novac koji ograničenjem cijene zapravo gube", rekao je Jakopović, napomenuvši kako postoji mogućnost da proizvođači veći dio sirovine počnu nuditi za izvoz jer će u drugim zemljama moći postići bolju cijenu za proizvod.

Kao olakotnu okolnost Jakopović dodaje činjenicu da je Hrvatska samodostatna po pitanju sirovine, dakle samog suncokreta kojeg imamo dovoljno za pokrivanje potreba domaćeg stanovništva, no napominje kako bi se bez mjera ograničenja moglo očekivati da cijena suncokretova ulja bude značajno viša nego što je sada.

Predsjednik Udruženja trgovine pri HGK iz KTC-a Križevci, Ivica Katavić, ističe, pak, kako, suprotno najavama, ograničenje cijena suncokretova ulja nije prouzročilo nestašicu te namirnice na tržištu ili policama trgovina jer ga Hrvatska ima dovoljno da pokrije potrebe stanovništva.

Razina prije krize

"Za razliku od nas koji imamo vlastitu proizvodnju, susjedne zemlje uglavnom su bile ovisne o ulju iz Ukrajine, zbog čega su cijene tamo narasle u nebo. Za to kod nas objektivno nije bilo razloga i svi oni koji su lani drastično podigli cijene ovog proizvoda, zapravo su to napravili neopravdano.

Teško mi je spekulirati koliko bi iznosila cijena ulja bez mjera ograničenja, no ako bi se opet išlo u neopravdana poskupljenja, to bi se u konačnici trebalo naplatiti kroz ekstraprofit", izjavio je Ivica Katavić.

Kad je u pitanju cijena ove sirovine na svjetskim burzama, u zadnje se vrijeme sve više stabilizira pa se ne očekuju daljnja poskupljenja ovog proizvoda, nego eventualno pojeftinjenja.

"Naravno, ne treba očekivati da će se cijena vratiti na razinu prije krize, ali očekuje se pojeftinjenje", zaključio je Jakopović.

IMATE PRIJEDLOG ZA VELIKU ŠKRTICU?

Pišite na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image

Velika škrtica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:20