NOVO UHLJEBLJIVANJE

Cijena koalicije SDP-a i Možemo! 6500 kuna? Supruga tajnika SDP-a zaposlena u udruzi koju financira Tomašević

Tražila je posao, bila je najbolji kandidat i dobila ga. Ne razumijem na što aludirate - ispričao je Vedran Babić

Vedran Babić

 Damjan Tadic/Cropix/Cropix

Ivana Babić, bivša novinarka i radijska voditeljica, supruga glavnog tajnika SDP-a Vedrana Babića, postala je nova glavna tajnica udruge Zagrebačka zajednica tehničke kulture (ZZTK).

Udruga financirana od Grada Zagreba, koja okuplja 13 strukovnih saveza i 9 samostalnih udruga, zapošljava 14 ljudi, a na čijem je čelu Jadranko Baturić, inače potpredsjednik stranke Bandić Milan 365, raspisala je natječaj za novu tajnicu 29. rujna.

Na natječaj za posao javilo se više od 20 kandidata, kako je za Jutarnji ispričao šef udruge Baturić, na intervju ih je pozvano osam, a na kraju je posao dobila Ivana Babić, kao najkvalificiraniji kandidat. Supruga glavnog tajnika SDP-a sada bi trebala predstavljati Zajednicu tehničke kulture, koju je svojevremeno financirao i Milan Bandić, i obavljati poslove kao što su: kontakt s članovima, koordinacija rada, pisanje prijava i poslovna korespondencija.

- Ivana Babić je zaposlena kao zamjena na to radno mjesto, do siječnja iduće godine. Tada bi se dosadašnja tajnica Iva Bagić trebala vratiti s porodiljnog dopusta. Ne znam zašto bi to medijima uopće bilo zanimljivo, plaće u udrugama su smiješno male, ako na to mislite - ispričao je Baturić navodeći da je s natječajem sve čisto.

Nemaju velike plaće

Na pitanje o plaći, Baturić je rekao da je Babić zaposlena na određeno vrijeme, na plaću od 6.500 kuna neto, a da su plaće zaposlenih u udrugama ionako regulirane od Grada.

- Mi se financiramo od Grada i ne možemo si priuštiti velike plaće, a ne možemo ni zarađivati. Sve što dobijemo od Grada moramo potrošiti - govori.

Zatražili smo ga, odnosno Zagrebačku zajednicu tehničke kulture, da nam pošalju pravilnik kojim su regulirane plaće zaposlenih u udruzi, konkretno predsjednika i tajnika, te dokumentaciju natječaja za posao tajnika i odluku o izboru Babić na mjesto tajnice. Nisu nam dostavili dokumente do zaključenja članka. Iz državnog Ureda za udruge odgovorili su nam da su "udruge privatno pravne osobe i da su pitanja vezana uz zapošljavanje regulirana Zakonom o radu".

Iz javnih podataka može se vidjeti da je Zagrebačka zajednica tehničke kulture ove godine od Grada Zagreba dobila ukupno 312.000 kuna. Odluku je u srpnju potpisao gradonačelnik Tomislav Tomašević, a slične su iznose dobivali i proteklih godina od pokojnog Milana Bandića.

Impresivan CV

- Uglavnom, ako mislite da tu nešto ima, moram vas razočarati, Ivana Babić je bila najobrazovaniji kandidat, doktorica znanosti, ima potrebne godine staža i iskustva s europskim fondovima. Ima stvarno impresivan CV - naveo je.

Na pitanje nije li onda neobično da se osoba s takvim referencama i razinom obrazovanja javlja na mjesto tajnice udruge, na plaću koja je 30 posto ispod zagrebačkog prosjeka, Baturić odgovara da "nije propitkivao njezine motive".

- Rekla je da joj treba promjena posla i životnog stila, ne mogu ulaziti u to zašto je tako odlučila - rekao je Baturić.

Inače, Babić je prije desetak godina radila kao novinarka i voditeljica na četiri lokalne radiopostaje Bjelovarsko-bilogorske županije. Onda Ivana Lekšić, izašla je u medije kao mlada novinarka tvrdeći da su radijske postaje na kojima je radila lažirale razne emisije o manjinama i ravnopravnosti spolova kako bi povukle novce iz fondova za pluralizam. Sve je to prijavila Vijeću za medije.

Kontaktirali smo Vedrana Babića, koji je i sam postao glavnim tajnikom SDP-a kada je vodstvo stranke preuzeo Peđa Grbin, a on nam je potvrdio da je njegova supruga nedavno zaposlena u gradskoj udruzi za tehničku kulturu.

- Zbilja ne vidim što je sporno. Objavljen je natječaj za posao preko HZZ-a i žena se javila na javni natječaj za posao. Tražila je posao, bila je najbolji kandidat i dobila ga. Ne razumijem na što aludirate - ispričao je Babić.

Babić se u medijima se spominjao i lani, u vezi slučaja lažiranja potpisa građana za kandidature u Slavonsko-brodskoj županiji. Navodno je, prema optužbama bivših članova SDP-a, Babić bio uključen u krivotvorenje potpisa potpore za brodsko-posavskog župana, odnosno ondašnjeg kandidata Marija Vučinića. On je tada isticao da je to neistina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:11