TROŠKOVNIK

CIJENA KRIZME IZAZVALA BIJES JEDNE MAJKE 'Dijete je donijelo cjenik, pogledajte koliko i za što još moram dodatno platiti...'

 Zvonimir Barisin / Hanza Media

Podjela sakramenta svete potvrde, odnosno krizma, koju iduće nedjelje u šibenskoj župi sv. Petra na Vidicima predvodi biskup Tomislav Rogić, izaziva ovih dana dosta nezadovoljstva među roditeljima koji su dobili cjenik 'usluga' i otkrili da će za krizmu, uz sve ostale troškove, morati potrošiti još najmanje 300 kuna, piše ŠibenikIn.

Naime, ta župa za posudbu haljine za krizmanike, koju kasnije moraju vratiti, traži 70 kuna, a za DVD i tri fotografije sa sakramenta svete potvrde još 80 kuna. Uspomena na svetu potvrdu, što god to značilo, košta još pet, a svijeća 15 kuna. Šibenska biskupija naplaćuje i taksu za taj obred od čak 30 kuna, poklon krizmanicima 20 kuna, a naplaćuju i crkve – dodatnih 30 kuna!

Tu je i nagrada kateheti koje će roditelje koštati 10 kuna, koliko i nagrada krizmatelju biskupu, a na popisu materijalnih obveza je i dar crkvi koji košta 30 kuna. Ukupno tako roditelji za svakog krizmanika ove godine na Vidicima trebaju samo za uslugu crkve izdvojiti 300 kuna.

- Pobijesnila sam kad nam je donijelo cjenik kući i kad sam vidjela što sve naplaćuju za sakrament koji je oduvijek bio besplatan i koji mora biti besplatan. Traže novac doslovno za sve, pa čak i za dolazak svećenika. Ispada da je Crkva postala tvrtka koja se bavi iznajmljivanjem odjeće, prodajom svijeća i suvenira, a da je sakrament svete potvrde samo poligon za zaradu i biznis. Jasno, uz sve to, očekuje se još da svećenika pozovete na ručak i da se uz milodar ekstra na misi župniku preda i lijepa bijela koverta s pristojnim iznosom kuna u gotovini – požalila se jedna Šibenčanka koja je željela ostati anonimna.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2024 18:17