SEZONA

Cijena omiljene proljetne delikatese frapirala Hrvate na tržnici: Kilogram? I do astronomskih 60 eura!

Naime, kilogram šparoga po novome košta od 40 do astronomskih 60 eura

Tržnica Dolac, arhivska fotografija 

 Darko Tomas/Cropix

Šparoge, dragocjena ali i mnogima omiljena divlja namirnica nas svake godine oduševi svojom pojavom, a sa sobom donese miris proljeća i šarenilo okusa fritaja, njoka, palente i juha, piše Istra In.

Njihovo branje zahtijeva pripremu i oprez, no nagrada koju pružaju svakako nadmašuje sve napore te se onda zanemaruju izgrebane ruke, noge, probijene jakne, grančice u kosi ali i šokovi koji budu rezultat naleta na zmiju. Zbog toga možemo reći da je upravo šparoga vrijedna svih tih napora koje njezino branje sa sobom nosi.

No, cijena ove delikatese, primjerice na gradskim tržnicama, itekako će frapirati Hrvate. Naime, kilogram šparoga po novome košta od 40 do astronomskih 60 eura.

Sezona branja šparoga označava početak proljeća i obilježava period od ožujka do kraja travnja, kada ih možemo brati.

Naime, uz radost berbe dolazi i odgovornost jer berači trebaju imati dozvolu za berbu na državnom zemljištu, čija je nadležnost povjerena Hrvatskim šumama.

Dozvola je dostupna putem jednostavnog postupka online prijave na službenoj web stranici Hrvatskih šuma, jer branje može rezultirati i novčanom kaznom od 133 do 933 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 18:15