‘KO TO MORE PLATIT‘

Cijene apartmana skočile u nebo, ‘sretnici‘ će za Ultra vikend iskeširati i po 45 tisuća kuna! Sve je već rasprodano!

Cijene smještaja kod privatnih iznajmljivača skočile su minimalno za 20 posto, kaže jedan od rentijera iz centra grada
 CROPIX

Pošto soba u centru grada? Prema aktualnom stanju na platformi za rentanje smještaja Airbnb, u centru Splita u udarnom terminu od 7. do 9. srpnja, kad će u gradu zavladati groznica "Ultra music festivala", ispod dvije tisuća kuna po noćenju, ili prema novoj valuti 265,64 eura, teško je naći smještaj. Standardna cijena noćenja, pak, u staroj gradskoj jezgri kreće se od tri tisuće kuna, dakle 400 eura i više.

Skrolanjem po karti Airbnba cifre od tisuću eura po noćenju za taj su dio grada, može se reći, standard, no pobjednik po vrtoglavim cijenama je vila (tako je naslovljena) u kojoj se za jednu noć sna traži malo manje od 20 tisuća kuna ili približno tri tisuće eura!

image

Smještaj u Splitu za vrijeme Ultre

Screenshot

Riječ je, prema fotografijama dostupnima na platformi, uistinu o luksuzno uređenom smještaju čiji su zidovi ostavljeni u autohtonom kamenu. Kad tome dodamo dva noćenja, dolazimo već do cifre od 37 tisuća kuna, a uz naplatu čišćenja i dodatnih naknada, boravak u ovom luksuznom smještaju u srcu Splitu, od 7. do 9. srpnja, koštat će nekog sretnika čak 45 tisuća kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Jeftinije cifre za noćenje u staroj gradskoj jezgri, od 1300 do 1500 kuna, većinom se odnose na najam soba unutar apartmana gdje se zajedničke prostorije onda dijele s neznancima.

I Bačvice "drže" cijenu. Smještaja na ovom potezu nije ostalo mnogo, sudeći prema Airbnb platformi, a za noćenje se također mora iskeširati minimalno tri tisuće kuna. Provrtili smo i ponudu na Žnjanu koji također nema mnogo dostupnih smještajnih jedinica za taj datum, no od onoga što je ostalo cijene se, opet, standardno kreću od tri tisuće kuna na više.

Već se debelo raspravlja o tome koliko će se cijene noćenja povisiti u privatnim smještajima zbog utjecaja inflacije i ostalih poskupljenja. Već su sad "boli glava", iako sezona još službeno nije počela, a što će tek biti u sezoni...

image

Hotel Cornaro

Vojko Bašić/CROPIX

Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori za Slobodnu Dalmaciju prokomentirala kako su cijene smještaja kod privatnih iznajmljivača porasle u odnosu na prošlu godinu i do 20 posto. Tu informaciju potvrdio je i jedan od rentijera iz centra grada čiji smještaj spada pod prvu A zonu.

- Cijene smještaja kod privatnih iznajmljivača skočile su minimalno za 20 posto, no to ovisi od smještaja do smještaja jer su tu i troškovi čišćenja i pranja što netko radi sam, a netko te usluge plaća. Prošle smo godine izašli s nižim cijenama, ali smo onda vidjeli da nedostaje smještaja i da se za cijenu doslovno ne pita, pa je svatko tko je imao slobodnog smještaja dignuo cijene i to se odmah popunilo.

Osobno sam za ovu godinu već sad povisio cijene noćenja za 25 posto, no kako će biti u sezoni, ne znam. Paušal nam se nenormalno povećao, a da ne govorim o Čistoći, koja nam je dignula tri puta cijenu odvoza i to za period od cijele godine bez obzira na to što se mali iznajmljivači bave rentanjem od četiri do šest mjeseci godišnje - rekao je jedan mali iznajmljivač iz centra grada.

image

Hotel Park

Duje Klarić/CROPIX

S početkom ove godine splitska gradska uprava povećala je paušalni porez za iznajmljivače u staroj gradskoj jezgri pet puta. Paušal je tako "skočio" s 40 na 199 eura po krevetu u zoni A u koju spadaju Obala Lazareta, Obala hrvatskog narodnog preporoda, Trumbićeva obala, Tomića stine, Ban Mladenova, Bana Jelačića, Matošićeva ulica, Ujevićeva poljana, Porinova, Trg Gaje Bulata, Sinjska i Manuška poljana, Zagrebačka ulica te Poljana kneza Trpimira. S time se Split izjednačio s Dubrovnikom u pogledu paušalnog poreza.

Ni Čistoća nije poštedjela iznajmljivače podebljanih računa. Od prvoga dana 2023. poskupio je varijabilni dio javne usluge prikupljanja komunalnog otpada s dosadašnjih 0.022 kune na 0.05 kuna po litri.

Rentijeri koji kao fizičke osobe iznajmljuju i pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu, kažu iz Čistoće, svrstani su u kategoriju "korisnika koji nije kućanstvo", a fiksni dio cijene za odvoz smeća od 1. svibnja 2022. iznosi im 100 kuna ili 13,27 eura.

Na Bookingu smo generalno naišli na jeftinije cijene po noćenju, nego na Airbnbu. U terminu Ultre još je uvijek moguće pronaći smještaj za stotinjak eura, međutim za tu ćete cifru dobiti krevet u mješovitoj spavaonici.

Takvih je niskobudžetnih objekata na ovoj platformi preostalo tek 11. U cjenovnom rangu od 150 do 200 eura po noćenju za termin Ultre slobodno je još dvadesetak smještaja, no također je rijetkost da ćete za tu cifru dobiti čitav apartman za sebe. Većinom su to hosteli i sobe unutar smještaja gdje zajedničke prostorije poput kuhinje i zahoda opet dijelite s nepoznatim osobama.

image

Smještaji na Bookingu u cjenovnom rangu od 50 doo 100 eura

Screenshot

Najviše je dostupnih objekata na Bookingu, njih 381, ostalo po cijeni noćenja od 200 eura i više, među njima i poznati splitski hoteli Atrium, Central Square Heritage, Jupiter luxury hotel, Cornaro, Park, Marvie, koji imaju još koju slobodnu sobu u terminu Ultre, piše Slobodna Dalmacija.

Da lokacija dirigira cijenu pokazuje podatak da je u Central Square Heritageu, hotelu smještajnom nasred Pjace, noćenje u sobi tijekom dva dana Ultra festivala najskuplje među navedenima hotelima, odnosno 720 eura, ili 1441 euro za dvije noći.

U Amphori na Žnjanu, primjerice, za dva noćenja u terminu Ultre u sobi, prema Bookingu, morat ćete izdvojiti skoro upola manje nego u spomenutom hotelu na Pjaci, odnosno 778 eura, u Marvieju na Firulama za dvije noći tijekom festivala traži se 727 eura, dok je kultni splitski hotel Park prema cijenama čak i najjeftiniji. Za dva noćenja u jednokrevetnoj sobi mora se izdvojiti 607 eura, dakle, tek 300 eura za jednu noć, što se prema prethodno naverdenim cijenama čini prava sitnica za takav hotel.

Ako, pak, netko želi sobu s "queen size" krevetom u Parku, dvije noći iznose tisuću eura čime je cijena jednog noćenja od 500 eura opet prihvatljivija nego u ostalim hotelima. Za kraj samo ostaje zapitati se - pa ‘ko to more platit‘? Netko, očigledno, može.

image

Smještaji na Bookingu od 200 eura po noćenju na više

Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2023 21:59