NOVA MJERA

Cijene najma su otišle u nebo, a Vlada navodno ima novi plan: Uvest će subvenciju za podstanare?

Rata najma u sve većem broju slučajeva postaje veća od rate kredita

Ilustracija, zgrada u Novom Zagrebu

 Maxime Bessieres/alamy/alamy/profimedia/maxime Bessieres/alamy/alamy/profimedia/

Cijene najma stanova u velikim hrvatskim gradovima nikad nisu bile veće, a kako javlja RTL Danas, vlada planira tom problemu doskočiti subvencioniranjem najma.

Agentica za nekretnine Klara Kregar u razgovoru za RTL je potvrdila da cijene najma nikad nisu bile veće. Primjerice, garsonijera veličine 25 kvadrata sada se iznajmljuje za 450 eura. "Recimo, za dvosoban stan za najam od 45 do 50 kvadrata potrebno je izdvojiti čak 550 do 600 eura. Ako pričamo o centru ili širem centru, to ide i naviše, oko 750 eura", rekla je Kregar.

"Recimo, za dvosoban stan za najam od 45 do 50 kvadrata potrebno je izdvojiti čak 550 do 600 eura. Ako pričamo o centru ili širem centru, to ide i naviše, oko 750 eura", rekla je Kregar.

Mnogi pokušavaju izvan grada pronaći alternativu za stanovanje, no tamo su cijene tek neznatno niže. Skuplji kvadrati najviše pogađaju studente, koji to sve teže plaćaju.

Bruna Bandula, predsjednica Hrvatskog studentskog zbora, ispričala je da postoje primjeri u kojima studentima u roku tjedan dana stanodavci kažu da su povisili cijenu najma za 100 eura, pa studenti moraju ili prihvatiti taj iznos ili tražiti novi smještaj.

"Tržište je takvo da će stanodavac naći nekog drugog koji će prihvatiti tu cijenu i studenti su stavljeni u vrlo nezgodan položaj", pojasnila je Bandula.

Rata najma, dakle, u sve većem broju slučajeva postaje veća od rate kredita.

"Više se isplati, naravno, kupiti stan i investirati u nekretninu jer kad je kupite, onda je imate i ostane vama, a ovako plaćate rentu i nemate u konačnici mjesto za život", kaže agentica za nekretnine Kregar.

Sara Tišljar ima 25 godina, završila je fakultet i sada radi, ali o vlastitim kvadratima može samo sanjati.

"Nema te banke koja bi meni dala tako veliki kredit da ja stan mogu kupiti. Tako da sam za sada osuđena na podstanarstvo, kao i velik broj mojih prijatelja i kolega", kazala je Tišljar.

Predsjednica Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, Lana Mihaljinac Knežević, istaknula je da je jako veliki problem postala priuštivost, posebno za mlade koji kupuju svoju prvu nekretninu.

"Vrlo mali broj njih je kreditno sposoban i Hrvatskoj jako nedostaje sustavna stambena politika za zbrinjavanje stanovništva", poručila je Mihaljinac Knežević.

Vladine subvencije već ove godine?

Vladajući su također postali svjesni problema, pa Državni ured za mlade i demografiju planira nove mjere. Riječ je o subvencioniranju cijene najma za mlade obitelji, objavio je RTL.

"Mislim da su zbrinjavanje, pogotovo mlađe populacije, i rješavanje njihovog stambenog pitanja kroz najam ključna mjera koja nedostaje u Hrvatskoj. Ona postoji u većini europskih država i mislim da je krajnje vrijeme da se uvede i kod nas", zaključila je Mihaljinac Knežević. Prema najavama vladajućih, to će biti već ove godine. Jedino ostaje otvoreno pitanje pod kojim uvjetima i u kojem iznosu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2023 16:40