PROSVJED UBERA

Cijene su jutros otišle u nebo: ‘Dobili smo novac, ali smo nastavili prosvjed, objasnit ću zašto‘

Dogodilo se da Uber nije isplatio naknadu partnerima. Inače su znali kasniti, ali prvi put ovako dugo - rekla je Iva Filipović
 Damjan Tadic/Cropix

Ispred središnjice Ubera u Zagrebu medijima su se danas obratili članovi novoosnovanog sindikata radnika digitalnih platformi. Dodirnuli su se tematike kašnjenja Uberovih naknada i manjka dijaloga.

- Žao nam je da je do toga moralo doći, no osjećamo se kao digitalni robovi - započela je svoje obraćanje medijima tajnica sindikata Iva Filipović.

Filipović je naglasila kako ovo nije prvi put da Uber kasni s isplatama naknada koje inače sjedaju na račune partnera svaki utorak, ali nikad se nije dogodilo da su ih čekali ovako dugo.

- Zbog toga smo organizirali online sastanak sa svim članovima sindikata da apeliraju i pošalju jasnu poruku uberu - kazala je Filipović.

Tajnica sindikata napominje da od početka ove krize nitko s njima od Uberovaca nije sjeo razgovarao, nego su u komunikaciji s njihovim službama jedino putem aplikacije.

- Dobivamo uvijek isti automatizirani odgovor: Hvala na javljanju. Ukazala je i na to kako nitko od predstavnika Ubera nije na svom radnom mjestu: " "Pogledajte, njihovo radno vrijeme je od pola 9, no ovdje nema nikoga, a kad dođete bilo koji drugi dan morat ćete razgovarati sa studentima"

Filipović se pita i kako to da ako Uber pokušava naglasiti da je riječ o partnerskom odnosu, zašto onda nitko s njima ne želi razgovarati.

Iz sindikata smatraju da je štrajk bio uspješan.

- Korisnici su čekali na vožnje duplo više nego inače. Dvostruko su više bile i cijene. Mi smo dobili novac, ali smo nastavili prosvjed jer smo željeli poslati poruku Uberu. Ova današnja situacija je jasna da oni ne žele biti partneri. Ovdje nema danas nikoga, mi ne možemo s nikim razgovarati, - priča Filipović.

Ipak, iz sindikata nisu znali točan broj štrajkaša, a nisu željeli kazati ni koliko se točno ljudi pridružilo novom sindikatu. Navode da sindikat, osim vozača Ubera, okuplja i radnike na drugim digitalnim platformama poput Wolta ili Glova.

Želja im je sve riješiti mirni dijalogom s Uberom, ali apeliraju i na državu da zakonski regulira njihov odnos sa spomenutom internacionalnom kompanijom.

-Želimo apelirati da se uvedu radnička prava. Čekamo prijedlog zakona Europske unije i onda ćemo odlučiti s čime se slažemo, a s čime ne - priča tajnica sindikata i dodaje kako će uskoro zatražiti sastanak s predstavnicima Ministarstva prometa.

Otklonila je mogućnost potencijalnih blokada cesta kao posljedice štrajka.

- Neće biti blokade. Ne želimo sugrađanima otežati život - zaključuje Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:55