MARKO PRIMORAC

Cijepio se preko reda, supruga mu je ambiciozna HDZ-ovka: Ovo je njihova imovinska kartica

Marića će naslijediti Marko Primorac, sveučilišni profesor i bivši Kolindin savjetnik za gospodarstvo

Bračni par Primorac

 Cropix/

Nasljednik Zdravka Marića u fotelji ministra financija - Marko Primorac i njegova supruga Iskra, kako je lani pisao Jutarnji list, među prvima su se cijepili preko reda protiv Covida-19 na Rebru.

Tada, sredinom veljače, bili su među 14 osoba iz javnog i društvenog života koje su se cijepile preko reda, uključujući ondašnjeg rektora Damira Borasa i njegovu suprugu te viceguvernerku Hrvatske narodne banke Ivanu Jakir-Bajo.

Iako je Jutarnji tada pokušao kontaktirati Marka Primorca da nam pojasni kako je došao do cjepiva, te ima li možda kakve indikacije s obzirom na to da nema ni 40 godina, on nije odgovarao na naše pozive, niti na poruke.

Jutarnjem je jučer potvrđeno da će Primorac biti novi ministar financija nakon što je Zdravko Marić dao ostavku na tu funkciju. Primorac je profesor na Ekonomskom fakultetu i nekadašnji savjetnik za gospodarstvo bivše predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

image

Marko Primorac

Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

U evidenciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kako još nije dužnosnik, nema Primorčeve imovinske kartice, ali postoji ona supruge Iskre Primorac. Iz njezine se kartice vidi da obitelj Primorac ima štednju od oko milijun kuna, a dobili su i vrlo povoljan kredit od 50 tisuća eura s kamatom od 1.13 posto. Iskra Primorac inače je ambiciozna HDZ-ova dužnosnica na čelu Središnjeg registra osiguranika (REGOS) imenovana 2017. godine, nakon što je Plenković postao premijer. Uz to, Plenkovićeva ju je vlada u svibnju 2020. imenovala predsjednicom Upravnoga vijeća KBC-a Zagreb u čijem sklopu je Rebro gdje su se preko reda cijepili.

Što se Primorčeve plaće tiče, on kao izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu Primorac zarađuje neto 16.941 kunu mjesečno i ima niz drugih primitaka. Od samostalne djelatnosti, drugog dohotka na godišnjoj razini zaradi 287.309 kuna. Također, navodi i primitak 3.000 kuna mjesečno od imovine i imovinskih prava te godišnje još 132.000 kuna od drugog dohotka. Vlasnik je obrta za poslovne usluge Economica te tvrtke Economica Consulting.

image

Iskra Primorac

Goran Mehkek/Cropix

Od nekretnina imaju stan u Zagrebu od 60 metara četvornih vrijedan 855.000 kuna te oranicu od 1048 kvadrata u Odri vrijednu 525.000 kuna. Imaju automobil BMW 520D iz 2017. vrijedan 200.000 kuna te štednju od 35.000 eura, 16.000 švicarskih franaka, 600.000 kuna i 14.000 dolara.

Marko Primorac završio je XV. gimnaziju u Zagrebu i 2003. upisao Ekonomski fakultet - Zagreb. Diplomirao je 2007., a 2009. završio Poslijediplomski specijalistički studij. Na Ekonomskom fakultetu – Zagreb zaposlen je od 2007. U 2016. bio je član Stručne radne skupine za reviziju poreznog sustava i izradu novih zakonodavnih rješenja u poreznom sustavu Hrvatske, a 2017. član Povjerenstva za izradu novog modela sustava financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave pri Ministarstvu financija.

image

Ante Lončar i Iskra Primorac

Vanesa Pandzic/Cropix

U 2018. je bio član Radne skupine za izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju pri Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Od 2018. do 2020. obnašao je dužnost savjetnika za gospodarstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Primorac se nalazi i u brojnim Upravnim vijećima i Nadzornim odborima. Tako je od 2016. član Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, od 2017. do 2018. bio je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske elektroprivrede d.d., te od 2018. zamjenik predsjednika Revizijskog odbora Hrvatske lutrije d.o.o. Od 2021., pak, je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatske radiotelevizije te predsjednik Revizijskog odbora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 04:41