MILANOVIĆ U VATIKANU

‘Cijepljenje, korona i mjere? Imam problem s tim mahnitanjem. Papa dobro kaže...‘

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, došao je u službeni posjet Svetoj Stolici

Zoran Milanović

 Screenshot HRT

Predsjednik Zoran Milanović došao je u ponedjeljak ujutro, na početku službenog posjeta Vatikanu, zajedno sa suprugom na privatnu audijenciju kod Svetog Oca.

Nakon audijencije, Milanović je dao izjavu za javnost.

'Pričali smo o svim stvarima koje nas muče i koje uz pomoć Vatikana možemo riješiti, i o cijepljenju… U Vatikanu su svi cijepljeni, tu očito prevladava znanstveni pogled na cijeli problem, a i maske se rijetko nose', rekao je Milanović.

image

Zoran Milanović i Papa Franjo

© Vatican Media

'Ja imam problem u zadnje vrijeme s tim jednim mahnitanjem bez ikakvih argumenata. Ne može biti znanost izum cjepiva, što je rezultat rada nekoliko briljantnih umova, i ove gluposti s mjerama. U Austriji danas zabranjuju ljudima koji nisu cijepljeni da izlaze iz kuće. Što je to, znanost ili su to metode koje podsjećaju na tridesete godine?', upitao je prisutne Milanović.

'Građanima sam poručio da se cijepe, ali i građani imaju pravo da se zaštite od samovolje. Gdje je tu sud za ljudska prava? Papa je dobro rekao, to je čin milosti i ljubavi prema sebi', naglasio je Milanović.

S Papom je razgovarao i o stanju u BiH.

image

Zoran Milanović i Papa Franjo

© Vatican Media

'Dok god Hrvati inzistiraju da im se ne oduzima pravo da izabiru svog predstavnika i okreću se prema Sarajevu i to kažu, budite sretni i neka vam jeza krene niz kralježnicu kad Hrvati okrenu glavu od Sarajeva i kažu da ih to ne zanima. 'Educated guess' je da Hrvati još uvijek haju za Bosnom i Hercegovinom', rekao je Milanović.

Predsjednik RH je s novinarima podijelio informaciju i da je Papu pozvao u Hrvatskoj.

'On ima i puno godina, nisam siguran da bi Papa nakon 80 godina trebao biti globetrotter, ali apsolutno je dobrodošao u Hrvatsku. Kakvu mi je poruku Papa uputio? Nije za javnost, previše je intimna', otkrio je okupljenima Milanović.

Predsjednik se osvrnuo i na stanje u vojsci.

'Plenković mi se nije javio na pismo koje sam mu poslao. Zadatak je ministarstva, ne ministra, da pruža potporu predsjedniku. Kad dođete s kruške i sve što imate je provincijska, gorljiva osvetnička ambicija, onda imate to što imate, naglasio je Milanović.

image

Zoran Milanović, Sanja Musić Milanović i Papa Franjo

Divisione Produzione Fotografica

'Saznali smo još dosta stvari, i to da je 2018. predsjednici republike, tada Kolindi Grabar-Kitarović, oteto pravo zapovijedanja, nastavio je Milanović o stanju u vojsci.

Komentirao je i postavljanje vojnih šatora kod KB-a Dubrava, rekavši da je to apsurdno jer stiže hladnije vrijeme. 'To su uvjeti za legionare. Gdje su kontejneri?', upitao je Milanović.

'Ja sam cijepljen, Ovo je pitanje ljudskih sloboda, krše se temeljne ljudske slobode, ne prava. Ja sam na početku govorio, onog časa kada bude jedna doza cjepiva više od cijepljenja, game over. Tako i sada treba. One neartikulirane pressice, čemu to služi?', upitao se predsjenik pred okupljenim novinarima pa dodao: 'Sad ćemo malo ovdje, pa malo Vegete, malo zmijskog znoja. Kao iz crtića...'

Na pitanje novinara hoće li za veleposlanika podržati Davora Ivu Stiera, Milanović je rekao da je Stier u Argentini uređivao ustaške novine. 'A to ne znate, znate da je iz Argentine? Bio je politički aktivan, jedna od zadnjih stvari je da je uređivao ustaške novine. A što je tamo radio? Sladoled prodavao sigurno nije', uzvratio je Milanović.

image

Zoran Milanović i Papa Franjo

Divisione Produzione Fotografica

'Mislim da će licemjerje koštati Hrvatsku', konstatirao je Milanović.

Kazao je i da to više nije prepreka za njegovo imenovanje te da je sve to bilo prije više od 20 godina. Prisjetio se kako je radio sa Stierom i imenovao ga u Bruxelles.

Osvrnuo se i na premijera Andreja Plenkovića.

'Ja mislim da nikad ne kršim zakon, ali mi nismo isti. Ja imam jedan status, a ministar je stranački činovnik koji je došao raditi nered i to je izmaklo kontroli i interesu njegova šefa koji sada već razmišlja kako da se parkira u Bruxelles. Sve što radi, radi s tim ciljem, svaki potez, gesta, grimasa, kupovina je usmjerena tome. Znam da mu je teško s Gabikom, ali to nije izgovor za nerad', naglasio je predsjednik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:08