PREDSJEDNICA KOHOM-A

‘Cijepljenje po kućama?! Pa ne može se nekome samo tako kucati na vrata. A da tek čujete što je to zapravo mobilni tim...‘

Ne može se nikakva prisila, niti psihička niti fizička, vršiti ni na kojem pacijentu. Obiteljski liječnici takve najave ne podržavaju, kaže Ban Toskić.

Nataša Ban Toskić

 Damir Krajac/CROPIX

Novu strategiju cijepljenja protiv covida-19 kroz povećani broj mobilnih timova na terenu, naročito u ruralnim područjima, povećanje drive-in cjepnih mjesta te mogućnost cijepljenja kroničnih bolesnika u bolnicama, koju su jučer najavili ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i ministar zdravstva Vili Beroš, za N1 je komentirala predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) Nataša Ban Toskić.

“Iskreno rečeno, ne vidim što je tu novo. Cijepljenje u kućama, u bolnicama, mobilni timovi, sve to postoji od samog početka cijepljenja. Izjava ministrima u medijima je u starom stilu gdje se potencijalnim izvršiteljima njegovih ideja priopćuje to putem medija. Da je nas kao obiteljske liječnike i one koji su ponovno obilježeni kao glavni izvođači nazovi nove, a stoput prožvakane strategije, da nas se išta pitalo i konzultirao onda bismo mi rekli ministru i Stožeru ono što već svatko zna – da u Hrvatskoj vjerojatno ne postoji nijedna osoba koja ne zna da postoji pandemija, da postoji cjepivo i da je struka preporuča cijepljenje. Tko se želio, se cijepio. U međuvremenu su mnogi preboljeli covid, a oni koji su čvrstog uvjerenja svoje mišljenje nisu promijenili”, rekla je Ban Toskić.

Ističe da bi ministar Beroš trebao u prvom redu trebao objasniti što podrazumijeva pod mobilnim timom.

“U praksi se dosad mobilni tim pokazao kao obiteljski liječnik koji sam, pješice, javnim prijevozom ili svojim automobilom ide cijepiti. Tim bi trebao biti od dvoje-troje ljudi, adminsitratorom, medicinskom sestrom, liječnikom, vozačem i u službenim vozilom koje ima sve tehničke uvjete za transport cjepiva u hladnjačama, ima sve vrste cjepiva, a to bi sve spadalo u nadležnost HZJZ-a. Vjerojatno negdje, u nekim rijetkim županijama, takvi su timovi postojali i postoje, ali mi na terenu nismo vidjeli da funkcioniraju pa ni da postoje. U Zagrebu i većini županija liječnici obiteljske medicine su prema svojoj procjeni u kuće išli cijepiti one teško pokretne i bolesne”, kazala je Ban Toskić.

Samo cijepljenje po kućama također joj je upitno.

“Što znači cijepljenje po kućama? Pa ne može se nekome bez dozvole i najave kucati na vrata, postoji privatnost doma. Ne može se nikakva prisila niti psihička niti fizička vršiti ni na kojem pacijentu i kao obiteljski liječnici mi ovakve najave, a pogotovo takve predviđene metode, nipošto ne podržavamo”, zaključila je Ban Toskić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2022 23:15