OBJAVIO HZJZ

Cijepljenje protiv gripe počet će krajem listopada, u četvrtak stiže 500.000 doza cjepiva

Riječ je o četverovalentnom cjepivu koje će biti besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija

Ilustrativna fotografija

 Biljana Blivajs/CROPIX

Za novu sezonu gripe nabavljeno je 500.000 doza četverovalentnog cjepiva te će se s cijepljenjem početi najvjerojatnije krajem listopada, doznaje se u srijedu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Za osobe za koje je cijepljenje preporučeno i besplatno nabavljeno je 500.000 doza cjepiva te se očekuje da će ono u četvrtak doći u Hrvatsku, rekao je Hini epidemiolog Bernard Kaić.

"Ako će distribucija cjepiva ići po planu, cijepljenje će najvjerojatnije početi zadnjih dana listopada, o čemu ćemo obavijestiti javnost i medije", istaknuo je Kaić.

Nakon što cjepivo stigne, distribuirat će se u županijske zavode za javno zdravstvo, a zatim i u ambulante obiteljske medicine.

Riječ je o četverovalentnom cjepivu koje će biti besplatno za osobe s povećanim rizikom od teškog oblika bolesti i komplikacija. Cjepivo je, među ostalim, besplatno za osobe od 65 godina i starije, kronične bolesnike, štićenike i osoblje domova za starije, zdravstvene radnike i trudnice.

Kao i prošle godine, sadržavat će cijepne sojeve A (H1N1 i H3N2) i B (Austria i Phuket), na temelju rezultata praćenja genskih i antigenskih osobina virusa gripe koji su cirkulirali lani. Sastav cjepiva odgovara sastavu koji su preporučile Svjetska zdravstvena organizacija i Europska agencija za lijekove.

Iako još nije počela ovogodišnja sezona gripe, Kaić napominje da se pojedinačni slučajevi javljaju cijelu godinu. Tako je od srpnja do utorka prijavljeno 59 oboljelih od gripe u Hrvatskoj, no grupiranja oboljelih još uvijek nema.

U HZJZ-u ne znaju koliko će cjepiva biti dostupno za komercijalnu nabavu putem ljekarni, niti cijenu tog cjepiva te ističu da na to nemaju utjecaja. Naime, osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje, mogu se cijepiti kod obiteljskih liječnika cjepivom koje su kupile na temelju liječničkog recepta.

Pojedine zdravstvene ustanove već su počele oglašavati komercijalno cijepljenje po cijeni od 25 eura po dozi.

U HZJZ-u ističu da će, kao i ranijih godina, postojati mogućnost šireg korištenja cjepiva nabavljenog za besplatno cijepljenje rizičnih skupina pod uvjetom da odaziv osoba iz te kategorije bude niži od očekivanoga. O cijeni će u tom trenutku odlučivati Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:52