IMUNIZACIJA TRUDNICA

Cijepljenje trudnica da ili ne? Alemka Markotić ima jasan stav i vrlo važan savjet

‘Sporadično znamo da su se neke, ne znajući da su trudne, cijepile, ali nisu zabilježene nuspojave, no nema službene preporuke‘
Ilustracija
 Yevgen Timashov/Imagesource/

Na presici Stožera civilne zaštite, koja je zbog ponovnog razbuktavanja zaraze zakazana nakon gotovo mjesec dana stanke, doktorica Alemka Markotić govorila je o cijepljenju i trudnoći.

- Sve žene koje planiraju trudnoću, bilo bi pametno da se cijepe prije trudnoće. Imamo tri rodilje u teškom stanju. Umjesto da se te obitelji vesele, sada je tu napetost. Što se tiče cijepljenja trudnica, ono zasad nije odobreno niti jednim cjepivom. Sporadično znamo da su se neke, ne znajući da su trudne, cijepile, ali nisu zabilježene nuspojave, no nema službene preporuke. To je osjetljiva populacija gdje je teško provesti analizu. Nakon što rode i dok doje, mogu se cijepiti odmah. Ne tijekom trudnoće, ali prije da i poslije da, kazala je Markotić.

Iznijela je i svoje mišljenje o tome trebaju li se cijepiti djeca.

- Optimisti smo. Stav svih znanstvenika je da su kod cijepljenje djece nuspojave poput upale srčanih mišića sporadične i veći je rizik od obolijevanja, sve ide u smjeru da cijepljenje djece mora ići.

Ponovili su da su starijeosov navulnerabilnija skupina građana.

- Oni će se lakše razboljeti i imati težu kliničku sliku, važno je da naši stariji sugrađani koji su imali strahove i dvojbe, odluče da će se cijepiti. Zdravstveni sustav je spreman pomoći. Upozoravamo da je i pored cijepljenja njihov imunosustav nešto slabiji pa su mjere distance, maski i slično i dalje bitne, mlađi koji su bili u rizičnim kontaktima ne smiju k njima bez zaštite. Važno je da se prisjetimo poštivanja mjera. Iznimno je važno da su i trudnice rizična populacija i bilo bi pametno da sve mlađe žene koje planiraju trudnoću, da se cijepe na vrijeme.

Doktorica Markotić je kazala i da je Infektivna bolnica pod velikim pritiskom.

- Preksinoć, u mom dežurstvu, imali smo 240 pregledanih, preko 120 upala pluća, rendgeni rade punom parom, svaki drugi imao je ozbiljnu upalu pluća. Imali smo ujutro situaciju da županijska hitna zove da ima osobu u teškom stanju, osobu preko 180 kilograma, koju hitno treba dovesti. U prijamnoj je trudnica u teškom stanju, treba na intenzivnu, dijete je doneseno živo, ona je na respiratoru i zasad živa, treći je bio hitni bolesnik s Rebra. A mi smo imali jedno mjesto, Dubrava je prihvatila jednu bolesnicu... To su situacije koje možemo izbjeći. Kao nacija bili smo složni i za primjer, a sad više nemamo party nego korona tulum. A možemo imati cijepljenje tulum kao jučer na Velesajmu, što je ohrabrujuće. Složni smo kad dođu teške situacije. Bili smo prvaci u turizmu, a sada možemo biti i prvaci u cijepljenju, kazala je Markotić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:55